115
Foto: Shutterstock
SWITCH SECTION

Vannlekkasjer er dyrt, tidkrevende og miljøfiendtlig

Men med de riktige løsningene er det enkelt å unngå de fleste av dem

Type something

Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

4. mai 2023
Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

4. mai 2023
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20230504114545566.jpg?maxwidth=2000 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20230504114545566.jpg?maxwidth=900
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
0

Etter brann, er vannlekkasjer trolig noe av det verste som kan skje i en bolig. Dersom varmtvannsberederen, en kran eller en annen vanninstallasjon begynner å lekke, kan det føre til store skader dersom lekkasjen ikke stoppes. Dermed står du overfor tidkrevende og dyre reparasjoner på både gulv, vegger, tak og interiør. Mange opplever at de mangler helt grunnleggende funksjoner som kjøkken og bad mens arbeidet pågår. Det er svært upraktisk.

Hvis du lurer, kan vi fortelle deg at vannskader oppstår relativt ofte rundt om i det ganske land. I følge Waterguard oppstår det faktisk en vannlekkasje hvert 9. minutt i Norge, noe som koster samfunnet hele 3,4 milliarder i året. For forsikringsselskapene kan utbetalingene som følge av vannskader står for så mye som 60 % av forsikringsutbetalingene som går til boliger/bygg.

Reparasjonsarbeidene har dessuten negative miljøkonsekvenser. Waterguard opplyser at oppussing etter en vannskade i gjennomsnitt bidrar til å slippe ut 300 kg. CO2. Det tilsvarer omtrent én flytur for én person fra Oslo til Milano.

Mange vannlekkasjer kan unngås

Det er i teorien veldig enkelt å unngå store skader dersom en innvendig vanninstallasjon går lekk. Det handler egentlig bare om å stenge vannet. I praksis er det imidlertid veldig mye vanskeligere ettersom du som regel ikke ser lekkasjen før det er for sent. Det kan skje når du sover om natten, mens du er på jobb eller mens du er på ferie. Da kan vannet renne svært lenge før du får mulighet til å stenge det.

Den enkle løsningen på dette er å investere i vannstopper. Det finnes flere på markedet, men felles for dem er at de består av en magnetventil som kobles på hovedvannrøret i huset. I tillegg består de av sensorer som plasseres i nærheten av ulike vannforbrukere/tappesteder i huset. Sensoren er typisk en ledning som legges ut på gulvet, inne i skap og liknende. Dersom det kommer fuktighet på sensorledningen, vil den umiddelbart sende et signal til magnetventilen og sørge for at vanntilførselen kuttes. Dermed kan ikke lekkasjen fortsette å utvikle seg.

Behovet for en vannstopper er størst i rom uten sluk eller i tilknytning til tilkoblingspunkter/tappesteder i tørre rom der det ikke er overløp som fører vannet til avløp på en kontrollert måte. For mange vil det være særlig aktuelt å montere vannstopper på kjøkkenet, der det både finnes tappested, oppvaskmaskin og andre typer utstyr tilkoblet vann. Mange har også varmtvannsbereder montert i kjøkkenbenken.

2504
Falseb-0
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også