Vanntett med banemembran

Gjør et trygt valg når du skal velge membran til badet

Av ByggeBolig
9. oktober 2018
Foto: Jared Rice / Unsplash
Foto: Jared Rice / Unsplash
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20181009083246685.jpg https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20181009083246685.jpg
0
Når du skal bygge nytt eller rehabilitere det gamle badet ditt, er type membran i gulvet ett av valgene du må ta stilling til. Det finnes flere valgmuligheter og alle vil gi deg et vanntett og trygt gulv dersom monteringen utføres på riktig måte.
Et av de tryggeste valgene du kan gjøre, er å gå for en såkalt banemembran. Selve navnet gir kanskje ikke så mye mening for deg, men her er det snakk om en membran som kommer ferdig på rull fra fabrikk. Når den monteres legges det ut bredder som dekker hele rommet, pluss 15-20 cm. oppbrett på veggene. Breddene skjøtes sammen ved hjelp av varmluft og sikrer et helt vanntett resultat. Skjøteteknikken gjør at banemembran også kalles sveisemembran. Mot sluk, i hjørner osv. brukes spesielle mansjetter for å få et tett resultat.  
Det er flere fordeler med å bruke banemembran: 
  • Sikrer jevn, ensartet tykkelse på membranen. 
  • Lang levetid og god diffusjonstetthet 
  • Tåler mye 
  • Monteres raskt og krever ikke tørketid før videre arbeid 
Særlig den jevne, ensartede tykkelsen er viktig. En banemembran er typisk 1,5 mm. tykk og ivaretar dermed kravene som stilles til membran i gulv. Tilsvarende tykkelse kan du også oppnå ved å bruke smøremembran, men det er mer arbeid og vanskeligere å holde kontroll på tykkelsen. Tester utført av for eksempel Mycoteam viser at det er mye slurv med dette og at mange bad dermed ikke har tykk nok membran. 
Banemembran kan hovedsakelig monteres på to måter: 
  • Toppmembran som legges oppå baderomsstøpen og deretter flislegges 
  • Bunnmembran som ligger under baderomsstøpen 
Begge deler er gode løsninger, så valget avgjøres først og fremst av den enkeltes behov og ønske. Toppmembran er for eksempel godt egnet dersom det ikke er ønskelig å pigge opp eksisterende betonggulv eller du ønsker et lavtbyggende gulv. 
Vær klar over at legging av banemembran må gjøres av autoriserte fagfolk.
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også