Vask før du sliper!

Og et nyttig tips til vaskingen

Av ByggeBolig
16. oktober 2018
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20181016115907988.jpg https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20181016115907988.jpg
0
De fleste vet at det er viktig å rengjøre overflater som skal males, men det er fort gjort å tenke feil rundt rekkefølgen. Det er for eksempel fort gjort å tenke at du først skal mattslipe og deretter vaske, så slipper du å vaske i to omganger. Det er imidlertid ikke den beste ideen. Hvorfor det, lurer du kanskje på?
Grunnen er ganske enkelt at sliping på skitne flate fører til at du gnir skitten inn i underlaget – ikke at du sliper den bort slik du kanskje tror. Konsekvensen er at det blir vanskeligere å vaske bort skitten i etterkant. Derfor gjør du lurt i å vaske først og slipe etterpå.  
På treverk som ikke er malt vil dessuten fibrene reise seg. Det må du gå over med slipepapir for å få bort uansett og da er det enda mer praktisk å slipe etter vaskingen. Når du sliper på en ren overflate holder det å fjerne støvet med en tørr mikrofibermopp. Du trenger med andre ord ikke gjøre hele vaskejobben to ganger. Det kan også være lurt å støvsuge gulvet. 
Og når vi først er inne på vasking, kan det være fornuftig å revurdere vanen du kanskje har med å bruke tradisjonelle husholdningsprodukter som salmiakk og oppvaskmiddel før maling. Selv salmiakk, som er kjent for å fjerne fett, etterlater gjerne fettstoffer som forhindrer vedheft. Oppvasksåpe på sin side kan være vanskelig å skylle bort ettersom det skummer mye. 
Derfor kan det være lurt å kjøpe spesialmidler som er ment for bruk før maling. De fleste malingsprodusenter leverer slik malervask og du får kjøpt det der du kjøper maling.
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også