Veggfornyer gir slett vegg

Men ikke under alle forhold

Av ByggeBolig
16. oktober 2018
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20181016093832137.jpg https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20181016093832137.jpg
0
Veggfornyer er et produkt som skal jevne ut vegger før nytt dekke legges. Det kommer på rulle og monteres på samme måte som tapet eller strie. Veggfornyer for å jevne ut vegger med gammelt og ujevnt underlag anses gjerne for å være en rask og lettvint løsning, men vær klar over at den ikke fungerer i alle tilfeller. 
Underlaget bør nemlig ikke være for grovmønstret. Eksempler på underlag som kan være krevende er glassfiberstrie av type domino og fiskeben. Det kan ganske enkelt være at du ser mønsteret gjennom veggfornyeren – og da er jo mye av vitsen borte dersom ønsket først og fremst er å få en slett vegg. Det kan til en viss grad kompenseres ved å bruke en tykkere veggfornyer som dekker bedre. I tillegg er det lurt å bruke rikelig med lim ettersom det bidrar til å dekke ujevnhetene i underlaget bedre. 
Når du monterer veggfornyer, gjøre det som sagt på samme måte som tapet. Legg først lim på veggen med en rulle og sett opp duken kant i kant. For å være sikker på å få perfekte skjøter kan du legge breddene med en liten overlapp og skjære gjennom begge breddene med en skarp kniv. Etter at duken har tørket, gjerne etter 24 timer, legger du tapet eller maler over.  
Kostnadene til veggfornyer ligger stort sett i underkant av 30 kroner per kvadratmeter, pluss lim og eventuelt verktøy som tapetsletter og annet om du ikke har fra før av.  
Passer ikke veggfornyer i ditt prosjekt, kan du vurdere følgende alternativer for å få slette vegger: 

  • Helsparkling
  • Standard gipsplater eller rehabiliteringsgips som skjøtesparkles 
  • Slette panelplater 
Disse alternativene krever imidlertid mer arbeid og koster gjerne mer enn veggfornyeren. Samtidig gir det deg større sikkerhet for et perfekt resultat så lenge arbeidet gjøres på en profesjonell måte. 
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også