SWITCH SECTION

Velg riktig fugemasse

Det er fort gjort å gå seg litt vill

Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

29. mars 2019
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20190329075408860.jpg?maxwidth=900 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20190329075408860.jpg?maxwidth=2000
0

I dagens byggevaremarked er det ofte utrolig mange produkter å velge mellom. Det gjelder også fugemasse. De finnes for en lang rekke bruksområder, har ulike egenskaper og finnes i en rekke prisklasser. Hva bør du egentlig velge?

Utgangspunktet for valget er hva du skal bruke fugemassen til og hvilke egenskaper du har bruk for. Det er for eksempel ikke alle typer fugemasser som kan overmales og det er enkelte som ikke egner seg for utebruk.

De mest brukte fugemassene for innvendig bruk er henholdsvis akrylfugemasser, som regel bare kalt akryl, og silikon. Akryl egner seg godt for å skjule mindre sprekker, for eksempel mellom lister og vegg eller for å pynte litt dersom gjæringen mellom to lister ikke skulle bli helt perfekt. Akryl holder seg forholdsvis myk etter herding og kan overmales.

Silikon brukes ofte på steder der du trenger å beskytte mot vannsøl, eksempelvis i overgangen mellom kjøkkenbenk og vegg eller i hjørner på badet. Når du legger silikon får du en elastisk og vanntett fuge. De fleste av dem er antimugg-behandlet slik at de ikke skal komme mugg på dem som følge av at de ofte utsettes for fukt. Silikon er ikke mulig å overmale, men finnes til gjengjeld i mange ulike farger.

Skal du gjøre utvendige arbeider, må du ty til andre typer fugemasse. De går ofte under navnet multi seal eller liknende, men i mange sammenhenger benevnes de bare som byggfugemasse. Med denne slik fugemasse kan du fuge mellom bygningsdeler av ulike materialer som betong, tegl, metall og tre. Byggfugemasser er ofte laget av enten MS-polymer eller polyuretan. De er som regel både elastiske og overmalbare.

I tillegg finnes det spesialprodukter for branntetting, fuging av glass, fuging under vann, fuging av takbelegg osv. En del produkter er dessuten både lim og fugemasse i ett, for eksempel bitumen-baserte fugemasser til tak.

1878
Falseb-
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også