Velg riktig laser

Trenger du rotasjon, punkt eller linje?

Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

26. april 2019
Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

26. april 2019
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20190426093258680.jpg?maxwidth=900 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20190426093258680.jpg?maxwidth=2000
0

Er du ute etter et nytt laserverktøy, bør du vite litt om hvilke typer som finnes. Her får du en rask oversikt.

De ulike typene

Én type laserverktøy er rotasjonslaseren, som sender ut en roterende laserstråle. Setter du den for eksempel i et rom innendørs, vil den sende ut en helt rett linje rundt hele rommet. Det er blant annet praktisk om du skal henge opp flere bilder i samme høyde rundt rommet, legge fliser eller trenger en rett linje å maskere etter hvis du skal male en vegg én farge nederst og en annen farge øverst.

En annen type laserverktøy er linjelaserne. De minner litt om rotasjonslaserne, men sender ut hele tre stk. 360 graders linjer. Dermed får du mulighet til både horisontal og vertikal nivellering. Linjelaseren er egnet for en rekke oppgaver:

  • legging av gulv
  • montering av vinduer
  • henge opp hyller
  • bygging av reisverk

Så har vi punktlaserne. Deres jobb er å sende ut laserpunkter i flere retninger, typisk tre eller fem. For eksempel ett i gulvet, ett i taket og ett på veggen fremfor laseren. Dermed blir det enkelt å markere et punkt på akkurat samme sted i taket og på gulvet. Punktet på veggen gir deg mulighet til å markere en helt loddrett linje fra gulv til tak. Perfekt når du skal sette opp en vegg.

På noen lasere kan du dessuten velge mellom linjer og punkter. De kalles gjerne for kombilasere.

Justerer seg selv

Mange laserverktøy er såkalt selv-nivellerende, som vil si at de selv sørger for at linjene som sendes ut faktisk er i vater. De kan også kompensere for skjevheter i underlaget. Velger du en variant som er utstyrt med libelle må du selv sørge for at den står i vater.

Laserverktøy finnes i mange ulike prisklasser. Velger du de litt mer kostbare variantene får du som regel større nøyaktighet, bedre og mer synlige laserstråler, økt motstandsdyktighet mot ytre påkjenninger og mulighet til å jobbe på større arbeidsområder.

1923
Falseb-
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også