Robotgressklippere tar over stadig mer av gressklippingen i norske hager, og siden de først ble introdusert på markedet har det kommet en rekke modeller å velge mellom. Så hva er egentlig viktig å legge vekt på når du skal handle?
Størrelsen teller
Noe av det viktigste er å velge en robotgressklipper som passer til arealet den skal klippe. De rimeligste modellene på markedet er typisk beregnet for å klippe gressplener på 250 – 500 kvadratmeter, mens klippere i midtsjiktet som regel kan klare opptil 1200 kvadratmeter. Har du enda større hage enn det, finnes det også robotgressklippere som klipper opptil 2000 og 3000 kvadratmeter.
Se an tomta
Når du vurderer hvilken gressklipper du skal ha, må du også ta hensyn til hvordan tomta ser ut. Kuperte tomter og tomter med mye helling/høydeforskjell vil kreve mer enn flate tomter. For det første krever det mer batterikapasitet, og med de minste modellene er det ikke sikkert at klipperen klarer hele plenen uten å måtte stoppe innom ladestasjonen for å fylle opp batteriet.
For det andre er det ikke sikkert at klipperen klarer å komme seg opp bakkene dersom det er mye helling. De fleste robotklippere klarer opptil 25 prosent helling, som vil si at den kan klatre 25 cm. over en avstand på én meter. Dette holder for de fleste, men det finnes også modeller som fikser opptil 36 prosent helling dersom du trenger det.
Husk også at tomter med mange hindringer i form av blomsterbed, lekeapparater og liknende kan være krevende, men det finnes gressklippere som er bedre egnet til denne typen utfordringer enn andre. Dette bør du sjekke ut dersom du har en hage med mange hindringer.
Gå for litt større modell enn strengt tatt nødvendig
Både når det gjelder størrelse og forholdene på tomta, kan det være smart å gå for en robotklipper som er litt kraftigere enn behovet strengt tatt tilsier. Da øker du sannsynligheten for at den klarer å forsere terrenget i hagen og at den ikke trenger å stoppe innom for lading underveis.
For å få best mulig hjelp og råd når du skal handle klipper, kan det lønne seg å lage en tegning av hagen før du går til butikken. På tegningen bør du få med følgende:
- Det totale arealet på hagen
- Hindringer som lekapparater, blomsterbed og liknende, gjerne målsatt med avstanden mellom hindringer som står nært hverandre
- Skråninger og bakker, gjerne med en angivelse av helningsgrad