115
Foto: Shutterstock
SWITCH SECTION

Velg riktig tapet

Med dagens utvalg, finnes det tapeter som kan brukes i alle rom

Type something

Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

24. november 2022
Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

24. november 2022
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20221124100656235.jpg?maxwidth=2000 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20221124100656235.jpg?maxwidth=900
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
0

Hvis du har planer om å tapetsere, er det viktig å vite litt om hvilke typer tapeter som finnes. Det har nemlig noe å si for hvordan du går frem for å henge dem opp, hvilke rom de kan brukes i og hvorvidt det er mulig å vaske dem.

Den klassiske typen tapet, er papirtapetet. Det er også en tapet mange har et litt skeptisk forhold til, ettersom den må påføres lim på en måte som er litt fremmed for mange. Med en papirtapet skal du nemlig dekke hele baksiden med lim før du bretter den slik at de to limsidene ligger mot hverandre. På denne måten trekker limet inn i tapetet uten å tørke. Papirtapet egner seg best i tørre rom som stue og soverom. Den kan vaskes med en fuktig klut, men skal ikke skrubbes.

Fibertapet er svært enkelt å sette opp

Dersom du vil ha en tapet som er enkel å sette opp, er det fibertapet du skal se nærmere på. Med denne typen tapet ruller du lim rett på veggen, setter opp tapetet og bruker en tapetbørste til å slette den ut. En annen fordel med fibertapet er at den ikke krymper eller utvider seg. Den er dessuten vaskbar.

Det finnes også tapeter som kun har fiber på baksiden, enten det dreier seg om vinyl-, papir- eller tekstiltapeter. Fordelen med dette er at de settes opp på akkurat samme måte som en fibertapet, slik at du ikke trenger å tenke på å smøre baksiden med lim og la det trekke inn.

Vinyl- og våtromstapet for slitestyrke

Vil du ha en tapet med ekstra slitestyrke, kan vinyltapet være noe å se nærmere på. Den kan nemlig både vaskes og skures, og egner seg dermed godt i rom hvor den blir utsatt for slitasje og søl/skitt. Vinyltapeter finnes både med papir- og fiberbakside. Velger du en med papirbakside, kan du montere den på samme måte som en papirtapet. Det er imidlertid også mulig å fukte baksiden med en svamp, la den ligge i noen minutter og sette den opp på en vegg der du har rullet på tapetlim. Vinyltapeter med fiberbakside settes opp på samme måte som vanlige fibertapeter.

En annen type tapet som er slitesterk, er våtromstapet. Den er spesielt godt egnet til bad og har svært god vaskbarhet. Våtromstapeter tåler vann, men bør ikke brukes i dusjsonen eller andre steder vann treffer veggen jevnlig. Våtromstapet settes opp på samme måte som fibertapeter, men skal i tillegg sveises i skjøtene. Til dette brukes en transparent sveisevæske. Det er også viktig å forsegle overgangen mellom gulvbelegg/membran og tapet, samt rundt gjennomføringer for rør. Våtromstapet egner seg også godt til vaskerom og på veggen bak kjøkkenbenken.

Veggfornyer og overmalingstapet

Dersom du først og fremst er på jakt etter nye overflater på veggene dine, bør du sjeke ut veggfornyer eller overmalingstapet. Disse finnes i flere ulike varianter og tykkelser, og de tykkeste kan erstatte behovet for å helsparkle ujevne vegger. Veggfornyere og overmalingstapeter settes opp på samme måte som fibertapeter og er derfor enkle å jobbe med.

2926
Falseb-0
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også