115
Foto: Shutterstock
SWITCH SECTION

Velg riktig våtromsplate

Det kan ha alt å si for sluttresultatet

Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

2. november 2023
Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

2. november 2023
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
https://cdn4cmboligkanalen.azureedge.net/20231102110526472.jpg?maxwidth=2000 https://cdn4cmboligkanalen.azureedge.net/20231102110526472.jpg?maxwidth=900
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
0

Et våtrom utsettes for store vann- og fuktpåkjenninger hver eneste dag. Da er det helt avgjørende at vegger, tak og overganger er bygget opp og utført på riktig måte.

Det finnes flere måter å bygge et tette bad på. De siste årene har baderomsplater blitt populære da de både er forholdsvis enkle å montere, finnes med mange ulike dekorer og gir et vanntett resultat så snart de er montert på veggene.

Baderomsplater er imidlertid ikke egnet i alle tilfeller. Hvis du vil ha ekte fliser eller mikrosement på baderomsveggene, er det eksempelvis ikke slike plater du skal gå for. Da trenger du plater som er beregnet for nettopp dette. Disse kalles ofte bare for våtromsplater, men det er viktig å være klar over at det er forskjell på ulike typer. Enkelte av dem er ikke vann- og damptette før de heldekkes med smøremembran, mens andre er både vann- og damptette fra produsenten.¨

Mindre arbeid og sikrere med vann- og damptette plater

Med vann- og damptette plater er det kun skjøter, overganger, skruehull, hull til rørbokser og liknende som må smøres med membran. Det betyr selvsagt at jobben tar kortere tid. Men aller viktigst er at det gir en større sikkerhet for et tett sluttresultat. Skal du heldekke plater med smøremembran, er det nemlig svært viktig å påføre nok membran til at tykkelsen blir riktig. Her gjøres det trolig en del feil, og konsekvensen kan blir at sluttresultatet faktisk ikke er tilstrekkelig tett mot vann og fukt.

Mange vann- og damptette plater kan både brukes på vegger og gulv, men det er viktig å sjekke hvilken tykkelse som er beregnet på ulike steder. På vegg vil det eksempelvis være behov for ulik tykkelse om platene skal monteres på et underlag av plater eller om de skal monteres på stenderverk. Senteravstand på stenderverket vil også ha betydning for tykkelsen på platene du skal bruke.

Platene kan både festes til underlag av tre og betong. På tre brukes spesielle monteringsskruer med skive, og på betong kan de limes med flislim eller lavekspanderende skumlim. Er du usikker på monteringen, anbefaler vi alltid å ta kontakt med produsenten.

Husk også at det alltid er viktig å bruke produsentens anbefalte produkter for tetting av skjøter, overganger, skruehull, hull til rørbokser og liknende. Dette er ikke stedet du skal eksperimentere på egenhånd.

2343
Falseb-0
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også