Velg riktig varmtvannsbereder til hytta

Enten du har mye eller lite plass

Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

28. februar 2019
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20190228173842087.jpg?maxwidth=900 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20190228173841525.jpg?maxwidth=2000
0

Det er en stund siden hyttedrømmen var en strømløs koje med utedo og brønn. I dag stiller vil mange ha mye av den samme komforten på hytta som hjemme, uansett om de bygger ny eller oppgraderer en eldre hytte.

En helt selvsagt del av denne komforten er varmtvann. Da er det behov for en varmtvannsbereder, men hvilken skal du velge?

Vurderingene er forholdsvis like som for en bolig. Du må ganske enkelt ta utgangspunkt i varmtvannsbehovet og velge en bereder som passer. Merk at det ikke nødvendigvis er noe forskjell i varmtvannsforbruket om dere er på hytta eller hjemme, så berederen trenger per definisjon ikke være noe mindre enn den du har hjemme. Med aktiviteter som ski- og fotturer for hele familien blir det fort mye dusjing på kort tid når dere returnerer til hytta.

Noe som skiller hytta fra en bolig er imidlertid at den gjerne står ubrukt og med lav innetemperatur over lengre perioder. For å unngå for mye varmetap og dermed høyere strømkostnader enn nødvendig er det fornuftig å velge en godt isolert bereder.

Lite plass på hytta?

En utfordring på mange hytter er lite plass, særlig på eldre hytter med små bad. Heldigvis finnes det beredere som:

  • kan henges på veggen og får plass i et høyskap
  • kan monteres tett opp under taket for å spare gulvplass
  • er kvadratiske i stedet for runde
  • har mulighet til å koble dusj og blandebatteri direkte på berederen

De med lite plass bør dessuten vurdere en ekspressbereder. De minste er typisk på 120 liter og gir varmtvann tre ganger raskere enn standard beredere. Ekspressfunksjon finnes også på beredere opptil 300 liter.

Er behovet ditt først og fremst varmtvann til en servant skal du vite at det finnes miniberedere med kapasitet på noen få liter og som varmer vannet på 10 – 15 minutter. De kan monteres i umiddelbar nærhet til tappestedet, for eksempel i servantskapet.

1882
b-TrueFalse
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også