Verdt å vite om glansgrad

Glansgrad har mye å si for sluttresultatet, men du bør vite litt om hvilken glans som egner seg på ulike overflater

Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

14. mars 2019
SWITCH SECTION
0

I jungelen av malingsprodukter er det flere ting du må forholde deg til. viktig å forholde seg til hvilken glansgrad malingen har. Glansgraden angir nemlig hvor mye lys malingen reflekterer og har mye å si for hvordan sluttresultatet blir.

Malingens glansgrad angis i tallformat på en skala fra 0 – 100. Jo høyere tallet er, jo høyere glansgrad har malingen. Maling med høy glansgrad er blankere og reflekterer mer lys enn maling med lavere glansgrad. Skalaen er standardisert slik at det i utgangspunktet skal være mulig å vurdere glansgrad på tvers av ulike produsenter.

Det er vanlig å dele glansgrader inn i fire hovedgrupper:

  • 1 – 6 = matt
  • 7 – 19 = silkematt
  • 20 – 59 = halvblank
  • 60 – 100 = blank

Valget mellom ulike glansgrader handler i stor grad om hva slags overflate du skal male og hvilket sluttresultat du vil ha. Matte malinger gir et dempet og jevnt uttrykk og egner seg godt i tak og på slette vegger. Tradisjonelt har de matteste maling vært mest bruk i tak, mens silkematt har vært mest utbredt på slette vegger.  

De siste årene har det imidlertid blitt mer og mer populært med matt maling på veggene også. Flere produsenter tilbyr nå helt matte malinger beregnet på slette vegger.

Blankere maling gir et mer livlig uttrykk med mer spill i overflaten. Det egner seg godt for detaljer og glatte overflater som listverk, omramminger og vinduer. På panelvegger kan du også med fordel bruke maling med høyere glansgrad, det vil si de halvbanke eller blanke variantene. 

Det er ellers verdt å være klar over at de matte malingene ofte dekker bedre enn de blanke, samt at de i større grad skjuler ujevnheter i underlaget. De blanke malingene er på sin side lettere å vaske ettersom de er glattere.

1760
Falseb-
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også