115

Vet du forskjellen på sement og betong?

Begrepene "betong" og "sement" kan være litt forvirrende. Her er forklaringen.

For ByggeBolig

Karl Erik Thorjussen

ByggeBolig

11. november 2022
SWITCH SECTION
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20221111134632648.jpg?maxwidth=2000 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20221111134634461.jpg?maxwidth=900
0

"Betong" og "sement" brukes ofte om hverandre, men det er faktisk to forskjellige ting.

Betong

Betong er et materiale som består av sement, tilslag (vanligvis grus og sand) og vann. Sementen blandes med vannet, som deretter binder sammen ingrediensene og danner betongen.

Ingrediensene kan blandes i ulike forhold for å lage betong med forskjellig styrke og holdbarhet. 

Sement

Sement er et tørt pulver som består av kalkstein og andre mineraler, som deretter varmes opp for å lage klinker – på tysk betyr dette «klingende murstein». Klinkene males deretter for å lage pulveret vi kjenner som sement.

Når sement blandes med vann, dannes en pasta som binder sammen de andre ingrediensene for å lage et sterkt, solid materiale – kjent som betong.

Sement er et allsidig materiale og har en rekke bruksområder. I tillegg til betong, brukes det blant annet til fremstilling av mørtel, som holder sammen murstein og stein i vegger. 

Betong er det mest brukte byggematerialet i verden

Ingen andre materialer har blitt brukt mer i byggekonstruksjoner enn betong, da den er sterk, slitesterk og lett å jobbe med. Betong kan dermed brukes til mye forskjellig, alt fra gulv og vegger til veier, broer og andre strukturer. Betong er også et av de rimeligste materialene som finnes. For å nevne noe negativt om betong, er det verdens 3. største kilde til menneskeskapt CO2-utslipp.

Betong kan støpes i alle former og størrelser, og kan etterlates ren eller ferdig med en rekke teksturer og farger. For å gjøre betongoverflaten penere og enda mer slitesterk, kan du påføre cemcrete (brukes til overflatebehandling av mur og betong).

CO₂
1672
0

Blanding etter behov

Nøkkelen til å lage sterk betong er å få riktig forhold mellom pulver og vann. For mye vann og betongen blir svak og smuldrende. For lite vann og betongen blir tørr og vanskelig å jobbe med. Det perfekte forholdet mellom pulver og vann vil variere avhengig av hvilken type betong du lager. Når du har det perfekte forholdet mellom pulver og vann, kan du legge til sand og grus. Mengden sand og grus du legger til vil også variere avhengig av hvilken type betong du lager. 

Når du har tilsatt alle ingrediensene, må du blande dem godt sammen. Den beste måten å gjøre dette på er med en betongblander, som vil sørge for at alle ingrediensene er jevnt blandet og at betongen har den perfekte konsistensen.

Når betongen er blandet, kan du helle den i hvilken som helst form du ønsker og lage alle slags former og strukturer. Den kan også ganske enkelt helles i et hull i bakken for å skape et fundament for en bygning. 

Betong er et fantastisk byggemateriale som er sterkt, holdbart og enkelt å jobbe med. Med riktig forhold i blandingen kan du lage hvilken som helst form eller struktur du ønsker. Så miks og begynn å bygge!

1165
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også