SWITCH SECTION

Vet du hva de stiplede linjene betyr?

Alle som kjører tilhenger bør vite det

Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

29. mai 2019
Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

29. mai 2019
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20190529104145050.jpg?maxwidth=900 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20190529104145050.jpg?maxwidth=2000
0

Det er ikke tilfeldig at det er langsgående, stiplede striper i lastebåndene du bruker når du skal sikre lasten på tilhengeren. De sier nemlig noe om hvor stor bruddstyrke det er på båndet. Altså hvor mye belastning de tåler før de ryker.

Systemet er meget enkelt: hver linje tilsvarer ett tonn. Har du et lastebånd med én linje betyr det altså at båndet har en bruddstyrke på ett tonn, mens et med fire linjer betyr bruddstyrke på fire tonn.

Det er imidlertid ikke noe krav om at lastebåndene skal merkes på denne måten. Derfor er det ikke slike linjer på mange typer lastebånd. I så fall bør du se om det står noe om bruddstyrke på merkelappen. Finner du ikke noe informasjon om bruddstyrke vil vi på det sterkeste anbefale deg å la være å bruke dem til annet enn å stroppe igjen kofferten når du skal ut å reise eller å holde fast presenningen over vedstabelen. De har simpelthen ikke noe med lastsikring på trafikkerte veier å gjøre.

Du bør også være oppmerksom på selve krokene på lastebåndene, altså de som hektes i surrefestene på tilhengeren. Særlig på rimeligere bånd vil du se at krokene er bøyd til sin endelige form. På de litt mer kostbare variantene er krokene derimot helsveiset. Det er ganske viktig ettersom det skal mye mer til at denne typen kroker ødelegges eller deformeres.

Generelt skal du også passe på at lastebåndene er i god stand. Dersom du ser oppflising på ett eller flere bånd bør de ikke lenger brukes til lastsikring. Bruddstyrken kan nemlig bli vesentlig redusert - og du har ikke sjans til å vurdere hva de faktisk tåler. Båndene kan dessuten bli svekket av oljesøl eller etsende væsker.

Det er for øvrig ikke greit å skjøte lastebånd ved å knytte dem sammen.

2152
b-TrueFalse
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også