115

Vet du hvilken vei du skal skru for å stramme og løsne skruer?

Her er en enkel huskeregel for hvilken vei du skal skru skruer.

av ByggeBolig

Karl Erik Thorjussen

ByggeBolig

5. mai 2022
SWITCH SECTION
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20220505125023901.jpg?maxwidth=2000 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20220505125023901.jpg?maxwidth=900
100
0

På norsk har vi ingen kjent og god huskeregel for hvilken vei man skal skru for å stramme og løsne skruer, vi må derfor over på engelsk for å finne en selvforklarende og catchy huskeregel:

«Righty tighty, lefty loosey».

På norsk betyr dette: høyre stramme, venstre løsne – alternativt: høyre hardere, venstre veikere.

Du kan også tenke mot klokka når du skal løsne, og med klokka når du skal stramme. Men denne regelen er ikke like selvforklarende, og du er dermed nesten like langt.

Trenger motstand

Noen ganger, selv om du skrur riktig vei, kan du oppleve at du bare skrur og skrur uten at skruen fester seg eller blir løsere. I slike tilfeller er ofte skruen gjennomgående og trenger motstand, da trengs/finnes det gjerne en mutter på baksiden / enden av skruen som må holdes fast med en pipe- eller skiftenøkkel. Eksempelvis når du skal skru igjennom eller feste noe på en tynn plate, som truckerne på skateboardet.

Vegger

Å feste skruer i en vanlig trevegg er enkelt – bare skru skruen rett i veggen. Det kan være lurt å lage et lite hull til skruen med en spiker, slik at du treffer riktig sted og at skruen ikke sklir.

I gipsvegger borer du et hull til en gipsplugg, putter inn pluggen og fester skruen.

I betong- og murvegger må du bore et hull, banke inn en skrueplugg og til slutt skru skruen inn i pluggen.

Gi gjerne beskjed til de som jobber i jernvareforretningen om hva slags prosjekt du skal gjøre, så hjelper de deg med å finne riktige plugger og skruer og kan gi deg noen råd om hvordan du burde gå frem.

Husk å fjerne borestøvet fra hullet før du putter inn pluggen, men ikke bruk støvsugeren til å fjerne borestøvet fra betong- og murvegger, ellers kan støvsugeren bli ødelagt.

1767
Falseb-0
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også