115
Foto: Shutterstock
SWITCH SECTION

Vet du hvor hovedstoppekrana er?

Dersom en vannlekkasje oppstår, er det en stor fordel å vite hvor den befinner seg

Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

22. august 2023
Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

22. august 2023
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
https://4cm-boligkanalen-images.azurewebsites.net/boligkanalenimages/20230822101045920.jpg?maxwidth=2000 https://4cm-boligkanalen-images.azurewebsites.net/boligkanalenimages/20230822101045920.jpg?maxwidth=900
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
0

Det er trolig bare boligbrann som troner høyere enn vannlekkasjer på boligeieres liste over ting de ikke vil skal skje i huset. Vannlekkasjer kan nemlig forårsake store skader, som både tar lang tid og mye penger å ordne opp i. I tillegg kan det føre til at hele eller deler av huset blir ubeboelig i lang tid. Det vil de fleste helst unngå.

Skulle det likevel oppstå en vannlekkasje, er det viktig å få stoppet den så fort som mulig for å begrense skadene. Det mest effektive du kan gjøre er å komme deg til hovedstoppekrana i huset og stenge den med det aller første. Det forutsetter selvsagt at du vet hvor denne krana er, og det er det nok ikke alle som gjør. I så fall taper du fort verdifull tid på å lete etter den mens vannet fortsetter å renne.

Oppfordringen til alle som ikke vet hvor hovedstoppekrana befinner seg, er med andre ord helt klar; ta deg en runde i huset og finn den i dag.

Hvor skal du lete?

Hovedstoppekrana i huset er som regel lokalisert der vannet kommer inn i huset. Som regel finner du den i kjelleren, i husets tekniske rom eller på vaskerommet. Har du vannrør som fordeles i et fordelerskap, finner du stoppekrana inne i selve fordelerskapet. Det kan faktisk også være at hovedstoppekrana befinner seg i en kum utenfor huset. I slike tilfeller er det ekstra viktig å vite hvor du finner den.

Utformingen på selve krana kan variere, men i nyere hus er den gjerne utformet som en hendel. I eldre hus er det ofte et rundt hjul. Når du har funnet krana, anbefaler vi at du sjekker at den faktisk fungerer. Det bør du gjøre uansett om det er snakk om en ny eller eldre type, og dette er en sjekk du gjerne kan gjøre et par ganger i året. Det er veldig kjedelig å finne ut at den ikke fungerer den dagen vannlekkasjen er et faktum.

Det finnes flere stoppekraner

Foreløpig har vi kun lagt vekt på hvordan du stopper vanntilførselen til hele boligen ved å stenge hovedstoppekrana. Det finnes imidlertid også noe som kun kalles for stoppekran. De styrer vanntilførselen til utstyr som oppvaskmaskin og vaskemaskin. Dersom du opplever lekkasje fra slikt utstyr, kan det med andre ord være tilstrekkelig at du kun stenger en slik stoppekran. Krana til oppvaskmaskinen finner du som regel i kjøkkenbenken og krana til vaskemaskinen finner du der du maskinen kobles til.

Til slutt et par andre tips du bør ta med deg videre:

  • Gjør det til en vane å stenge hovedstoppekrana når du reiser bort. Det er en billig og enkel forsikring mot store vannskader.
  • Installer lekkasjesensor som stenger vannet automatisk dersom det oppstår en lekkasje
  • Ikke la vaskemaskin eller oppvaskmaskin kjøre om natten eller når du ikke er hjemme
2706
TrueFalsec-12
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også