SWITCH SECTION

Vet du hvordan vinklene blir rette?

Det er slettes ikke vanskelig

Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

1. august 2019
Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

1. august 2019
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20190801061707903.jpg?maxwidth=900 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20190801061707903.jpg?maxwidth=2000
0

Enten du skal bygge en terrasse, sette opp et anneks eller bygge noe annet, er det viktig å være sikker på at hjørnene på konstruksjonen er i vinkel. Ellers får du fort problemer senere i byggeprosjektet.

Problemet er bare at de små vinkelhakene du ellers bruker for å sjekke om vinklene er rette, er altfor små når du driver med større prosjekter. De blir ganske enkelt for unøyaktige. Så hva gjør du da?

Helt firkantet – ta diagonalmål

Bygger du noe som er helt firkantet, altså der alle fire sider er like lange, kan du ganske ta såkalte diagonalmål. Det vil si at du måler fra ett hjørne til det andre. For at firkanten din skal være rettvinklet må målene på begge diagonaler være helt like. Er de ikke det, vet du at du må justere litt for å få vinklene helt rette.

Pytagoreisk trippel

En annen metode du kan bruke for å sjekke om vinklene er rette, er å ta i bruk litt av det du lærte i grunnskolen. Nemlig Pythagoras’ læresetninger for rettvinklede trekanter. Du trenger imidlertid ikke å forholde deg til kateter, hypotenuser og alt det andre som var så vanskelig på skolen. Det holder nemlig å lære seg en enkel formel som tar utgangspunkt i forholdet 3-4-5. Dette kalles ofte for en Pythagoreisk trippel.

I praksis kan du gjøre dette ved å måle 60 cm. den ene veien ut fra hjørnet og 80 cm. den andre veien ut fra hjørnet. Sett merker på de respektive punktene. Så måler du fra det ene punktet til det andre – er avstanden mellom dem 100 cm. vet du at hjørnet er rettvinklet.

Du kan selvsagt også lage en stor vinkel på de nevnte målene. Det er ofte mer praktisk enn å skulle dra frem målebåndet eller tommestokken til stadighet.

1677
Falseb-
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også