Foto: Muntzir Mehdi / Pixabay
Foto: Muntzir Mehdi / Pixabay

Vinduer og dører i helaluminium

Kanskje det mest eksklusive og fleksible valget du kan ta

Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

18. mars 2021
Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

18. mars 2021
Foto: Muntzir Mehdi / Pixabay
Foto: Muntzir Mehdi / Pixabay
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20210318130500019.jpg?maxwidth=900 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20210318130459879.jpg?maxwidth=2000
pool-4272052 (1).jpg pool-4272052 (1).jpg
0

Vinduer i helaluminium er ikke det vanligste å se i norske hus og hytter, men ettersom trendene går mot stadig større glassflater, er det flere og flere som ser fordelene med å gå for aluminium. Det er nemlig et sterkt og lett materiale som gjør det mulig å åpne opp med store glassflater uten å gjøre ytterligere tiltak knyttet til bæring og laster.

Aluminium er dessuten et svært fleksibelt materiale som kan formes og designes på de fleste tenkelige måter. Buer, utfordrende geometri og former byr sjelden på utfordringer for dette materialet. Kombinerer vi denne egenskapen med styrken i materialet, er det lett å skjønne at aluminium gir helt nye måter å tenke vindu og glassflater på – denne typen vinduer og dører kommer kanskje særlig til sin rett i moderne bygninger.

En ytterligere fordel er at vinduer og dører i aluminium krever minimalt med vedlikehold. Der produkter laget av treverk må skrapes, pusses og males med jevne mellomrom, trenger aluminium bare jevnlig vask og rengjøring for å holde stand i årevis.

Miljøvennlig valg

Velger du aluminium, gjør du også et miljøvennlig valg. Den største miljøfordelen med aluminium ligger i at materialet er resirkulerbart og kan brukes flere ganger. Ved resirkulering kreves kun 5 % av energien som kreves for å fremstille primæraluminium – altså det som gjøres når materialet utvinnes fra jorda og tilvirkes for første gang. Det er altså store miljøgevinster å hente på å resirkulere og bruke på nytt – og en del typer aluminium består av så mye som 75 % resirkulert materiale.

Så skal vi selvsagt ikke glemme noe av det viktigste for den som skal kjøpe nye vinduer eller dører – nemlig varmeisolering og U-verdi. Her står heller ikke aluminium tilbake for andre typer vinduer, og det ikke noe problem å få tak i produkter med U-verdi helt ned i 0,7. Det tilfredsstiller kravene i både TEK17 og passivhusstandarden – og bidrar selvsagt også til bedre inneklima og reduserte utslipp som følge av at du ikke trenger å fyre så mye for å holde varmen. På samme måte som andre typer vinduer, kan også helaluminium leveres med ulike typer funksjonsglass, slik som soldemping, lyddemping, sikkerhetsglass og glass med antidugg-overflate.

2220
Falseb-0
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også