Hvis du har opplevd at vannet i krana plutselig er borte som følge av vedlikehold eller reparasjoner på ledningsnettet, blir du fort klar over hvor avhengig du er av vannforsyningen er i orden. Nå som vi går vinteren i møte nok en gang, kan det lønne seg å sette i verk noen tiltak for å unngå at vannet blir borte som følge av rør som fryser. Litt innsats før kulden kommer vil kunne spare deg for både frustrasjon og penger.
Det aller viktigste dersom du vil unngå frosne rør i løpet av vinteren, er å sørge for at temperaturen rundt vannrørene er høy nok til at vannet ikke kan fryse. I mange gamle hus går rørene gjennom kalde kjellere eller boder, og i løpet av en kald vinter kan det veldig godt hende at temperaturen synker under frysepunktet én eller flere ganger.
Varm opp rom med vannrør
Hvordan du sørger for at temperaturen er høy nok, vil variere etter hvordan rørene går gjennom huset. Det aller beste er å varme opp rommene rørene går gjennom. Som regel anbefales det å holde en temperatur på over 10 grader i rom med vannrør. Til dette kan du eksempelvis bruke en liten ovn på 200 – 300 watt. Denne typen ovner går ofte under navnet frostvakt. De er imidlertid ikke egnet til å varme opp store rom, så i en større kjeller eller bod vil de ha begrenset effekt. En større ovn er selvsagt et alternativ, men det er ikke til å komme unna at det fort kan bli dyrt. Husk at du må velge en type ovn som er laget for å stå uten tilsyn – olje- og vifteovner er ikke egnet.
For å unngå å fyre for mye for insektene i kjelleren kan du eksempelvis isolere rørene. Forutsetningen for dette er at de ligger åpent og forholdsvis enkelt tilgjengelige. Den enkleste måten å isolere rør på, er ved å bruke rørskåler. Slike lages blant annet av skum og steinull og finnes i ulike størrelser som passer til ulike rørdimensjoner. Du kan selvsagt også pakke rørene inn i vanlig isolasjon hvis det er mulig. Poenget i alle tilfeller er å minske varmetapet fra rørene og dermed redusere risikoen for at vannet fryser. Det er imidlertid ikke en løsning som garanterer en frostfri vinter. Blir det kaldt nok klarer ikke isolasjonen rundt rørene å gjøre jobben.
Varmekabler kan være en løsning
En annen løsning på utfordringene er å bruke en selvregulerende varmekabel. Til plastrør (PEX) finnes det egne typer varmekabel som kan tres mellom varerøret og selve vannrøret. Har du kobberrør kan du tvinne varmekabelen rundt utsiden av røret. Varmekabelen kobles enkelt til i en stikkontakt og fungerer slik at den slår seg på så snart temperaturen faller under et visst nivå. Med varmekabler bruker du minimalt med strøm og får samtidig en pålitelig frostsikring.
Er uhellet ute og vannrøret har fryst, kan du sjekke denne artikkelen for tips til hvordan du kan tine det opp igjen.