Start med å dekke gulvet og møblene med malerfilt, aviser eller plast for å unngå malingssøl. Beskytt også lister, overganger og annet med maskeringstape. I tillegg bør du ta på deg noen klær som det ikke er så nøye med.
Husk å rengjøre overflatene du skal male med malervask og et egnet vaskemiddel. Deretter bør du grunne vegger og tak med en forankringsgrunn, slik at malingen får skikkelig vedheft.
Fukt penselen
Hvis du skal bruke vannløselig maling – som det er vanligst å bruke – burde du gjøre penselen våt og klemme litt på den før du maler. En fuktig bust suger nemlig ikke malingen helt opp til rota, og da blir det lettere å rengjøre den. Start med å skylle penselen under krana eller dyppe den i vann. Deretter kan du gni penselen med hånda og slå den i en ren overflate for å fjerne overflødig vann.
10 liter maling – hvor mye dekker det?
1 liter maling dekker normalt en vegg på 8–9 m², så et 10 liter-spann dekker rundt 80–90 m².
Rulle eller pensel?
Tommelfingerregelen er å bruke rullen på de store flatene, som vegger og tak, for å male raskt og effektivt. Penselen, derimot, brukes langs lister, i hjørner, oppunder taket, på vinduer, dører og andre detaljer.
Hvis du skal male både vegger og tak i samme rom, må du begynne med taket – husk å kjøpe et forlengerskaft til rullen. Deretter maler du veggene, mens lister, paneler og karmer tas til slutt.
Ikke start helt innerst i et hjørne
Når man skal male lister eller kanter på vegger, er det fort gjort å tenke at man bør begynne i et hjørne. Men da kan det bli for mye maling i hjørnet, som kan være vanskelig å fordele utover. Derfor bør du heller begynne litt innpå veggen, og male deg innover mot hjørnet også tilbake der du startet.
Les også: Slik oppbevarer du malerpensler riktig
Ikke dypp hele malerpenselen ned i malingsspannet
Prøv å bare dyppe en tredjedel av busten på malerpenselen ned i spannet, ellers blir det for mye maling i busten og det kan bli malingssøl. En god malerpensel tar uansett opp mye maling, og da er det ikke nødvendig å dyppe så mye av busten.
Skulle du likevel få for mye maling på penselen, burde du ikke skrape av den overflødige malingen på kanten av spannet. La heller malingen renne av penselen og snurr den rundt til det slutter å dryppe.
Det er ikke så nøye at det første strøket blir helt jevnt
Spesielt på glattere flater kan du se at malingen ikke fordeler seg helt jevnt, og da kan noen få litt panikk og prøver å male og male for å få et strøkent resultat. Men dette kan du gjøre hele natta uten å få til. Trikset er å tenke at det første strøket ikke blir helt sånn du ønsker, men la det bare tørke og mal det andre strøket. Da vil du se at malingen blir jevnet ut.