115
Foto: Shutterstock
SWITCH SECTION

Hva påvirker varmetapet fra varmtvannsberederen?

Isolasjon og plassering spiller viktige roller

Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

28. oktober 2022
Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

28. oktober 2022
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20221028121624369.jpg?maxwidth=2000 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20221028121624369.jpg?maxwidth=900
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
0

En varmtvannsbereder er i prinsippet en stor vanntank som er isolert og utstyrt med varmeelementer som sørger for å varme opp vannet til en gitt temperatur. I vanlig drift fungerer berederen egentlig helt likt som en panelovn – det vil si at strømmen går av og på med jevne mellomrom. Når temperaturen på vannet har nådd ønsket nivå vil varmeelementet kutte og, og så snart temperaturen synker vil elementet koble inn igjen.

Hvor ofte dette skjer vil imidlertid variere fra bereder til bereder, og fra bolig til bolig. Dette handler nemlig om hvor stort varmetap varmtvannsberederen har. Her er det flere faktorer som spiller inn, eksempelvis:

  • Hvor godt og hvordan berederen er isolert
  • Hvor i huset berederen er plassert

Skum er bedre enn mineralull – og oppvarmede rom er bedre enn kalde

Når det gjelder isolasjon, kan det eksempelvis være stor forskjell på om berederen er isolert med skum eller tradisjonell mineralull. Her er det verdt å merke seg at en skumisolert bereder vil kunne redusere varmetapet med inntil 30 prosent sammenliknet med en som er isolert med tradisjonell mineralull. Hvor mye dette utgjør i kroner og øre er både avhengig av strømprisene og hvor stor bereder det er snakk om. Nyere beredere har dessuten isolert topp, som sørger for at varmetapet fra blant annet blandeventilen reduseres. Også dette er det litt strøm å spare på.

Ser vi på plassering, er det et par ting å tenke på. Har du plassert varmtvannsberederen i en kald kjeller, vil omgivelsestemperaturen bidra til større varmetap enn om du har plassert den i et oppvarmet rom. Dermed må varmeelementet kjøre oftere, og dine varmtvannskostnader blir høyere enn strengt tatt nødvendig. Hadde den vært plassert i et oppvarmet ville du også kunne dratt nytte av at berederen gir litt varme. Varmen fra berederen ville med andre ord ha kommet huset til gode.

Er du en av dem som har plassert berederen i et kaldt rom og kunne tenke deg å flytte den? Husk at det da er krav om rommet du flytter den til, må ha sluk. Hvis du har en eldre bereder og ønsker å oppgradere den til en bedre isolert variant uten å endre plasseringen, trenger du ikke å tenke på sluk. Det kan imidlertid være lurt å investere i en vannstopper som sørger for å stenge vanntilførselen i tilfelle det oppstår en lekkasje.

PS! Sjekk også denne artikkelen om hvordan du kan spare penger på varmtvannet!

2401
Falseb-0
https://cdn4cmboligkanalen.azureedge.net/20241003144445151.png #FFFFFF
Les også