115

Male taket innendørs? Det kan være best å gjøre det på våren

Her kan du lære noen raske maletips og grunnen til at du kanskje bør unngå å male innendørs om vinteren.

Av ByggeBolig

Karl Erik Thorjussen

ByggeBolig

1. februar 2024
https://cdn4cmboligkanalen.azureedge.net/20240201134750469.jpg?maxwidth=2000 https://cdn4cmboligkanalen.azureedge.net/20240201134750469.jpg?maxwidth=900
0

Etter en lang høst og vinter med mye fyring og mange stearinlys kan taket bli skittent. Hvis du også røyker, setter tjæren og nikotinen seg i møbler, gardiner, vegger og tak. Dersom du prøver å vaske bort skitten, blir det gjerne verre. Det er som regel best å male på nytt for å få et rent og pent resultat.

Vasking, sparkling og grunning

Å gjøre grundig forarbeid tar litt tid, men det gir deg et bedre og mer langvarig resultat.

Start med å vaske taket med et egnet vaskemiddel og vann. Skulle taket bli litt skjoldete når du vasker, gjør det ingenting – du skal jo male over uansett. Men pass på at du får vekk skitt, fett og støv. Til slutt vasker du over taket med rent vann.

Sjekk om det finnes noen sprekker i taket som kan jevnes ut med sparkel, og om det er noe løs maling som burde tas vekk. Fjern eventuelt støvet som oppstår.

Hvis taket ble behandlet med blank eller halvblank oljemaling forrige gang, må du påføre taket ett strøk med grunning for å få nok heft.

Husk å dekke gulvet med plast eller avispapir, og deretter tape langs vegger og taklister for å unngå malingssøl. 

Skru ned temperaturen og mal

Det er en fordel at romtemperaturen ikke er for høy, ellers stiger varmen til taket og malingen kan dermed tørke for raskt. Dette kan gjøre at du får et skjoldete tak og at halvtørr maling blir revet opp. Skru derfor ned temperaturen i rommet du skal male.

For å enklere kunne se hvor du har malt og ikke malt, bør du begynne å male fra den lyseste kortsiden i rommet. Områdene du eventuelt hopper over, ser ut som matte flekker.

Bruk en pensel til å male langs kanter og lister, og en liten rulle på de store flatene – fest rullen på et forlengerskaft, dette vil ryggen din sette pris på. 

Mal hele taket når du er i gang, slik at du får et jevnt resultat. Avslutt med rulle-strøk som går vekk fra vinduene og inn i rommet. Pass på at du har tilstrekkelig med maling på rullen, for å unngå skjolder.

Malingen tørker vanligvis i løpet av to–tre timer. Sørg for at den er helt tørr før du maler et nytt strøk. Du må regne med minst to strøk. Hvis du maler et strøk på morgenen, kan du male et nytt strøk på kvelden.

Å male om våren er det optimale hvis du vil unngå heksesot

For å slippe heksesot, som bare oppstår når vi pusser opp om vinteren mens det er kaldt ute og tørr luft inne, er det best å male innendørs om våren. I den varme årstiden er det nemlig lettere å lufte ut gassene fra nye materialer. Den sjenerende og fettete heksesoten legger seg på overflater og tekstiler

TMPD-MIB-stoffet som bidrar til heksesoten finnes blant annet i noen malingstyper, men normalt ikke i vanlig interiørmaling for vegger og tak. Spør derfor etter slik maling i butikken, særlig hvis du skal male på vinteren.

I den varme årstiden er det lettere å lufte ut gassene fra nye materialer
2818
Falseb-0
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også