115

Parkett, klikkvinyl eller laminat?

Her har du tre lune gulv å velge mellom – se hvilket som passer best for deg.

Av ByggeBolig

Karl Erik Thorjussen

ByggeBolig

10. august 2021
SWITCH SECTION
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20210810115717762.jpg?maxwidth=2000 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20210810115717762.jpg?maxwidth=900
0

Det er deilig med et lunt gulv hele året. Gulvet bør også være robust og kunne vare i mange år. Hva passer best i hjemmet ditt av parkett, klikkvinyl eller laminat? Her er en gjennomgang.

Parkett

Parkett er laget av ekte treverk og er et rent og miljøvennlig naturprodukt. Parkettgulv er tidløst, har lang levetid, er varmt og behagelig å gå på og det blir et sunt inneklima av treverket.

Du kan velge mellom mange farger – fra helt mørkt til lyst. Som regel skilles det mellom lakkerte, oljede eller hardvoksoljede gulv. Lakkert parkettgulv er det mest slitesterke, mens olje og hardvoksolje gir deg mer følelse av den naturlige trestrukturen.  

Velg også mellom forskjellige bredder og formater på parkettbordene. Du kan velge mellom 1-, 2- og 3-stavs parkett. Med 1-stavs parkett får du hele trestykket i full bredde på selve bordet, mens 3-stavs parkett er tre lameller felt inn i en plank. Dermed får du smale design med 3-stavs parkett, mens 1-stavs parkett gir et bredere og mer eksklusivt uttrykk, da du ser mer av det naturlige tremønsteret.

Naturlige materialer gir deg muligheten til å vedlikeholde, reparere eller gjennomrette overflaten. Parkett er enkelt å legge, og det repareres lett uten at hele gulvet må tas opp. Det kan også slipes ned og oljes eller lakkeres, slik at du kan forandre gulvets uttrykk uten å måtte bytte ut gulvet.

Klikkvinyl

Ofte blir klikkvinyl brukt som et alternativ til heltre, naturstein eller keramiske fliser. Ny teknologi gjør det mulig å lage vinylgulv med tekstur og utseende som er så realistisk at de kan forveksles med ekte, hardt steingulv eller keramisk gulv. Du kan også velge mellom mange ulike farger. Formatet er tilpasset materialet som etterlignes, eksempelvis leveres tregulv-varianten som planker.

Klikkvinyl tåler mye fuktighet, dermed er det ikke krise om det skulle bli litt vannsøl på gulvet fra oppvaskmaskinen eller blomsterpotter. Dette er særlig kjekt på vinteren når man får med seg snø inn i gangen. Klikkvinyl er lunt, påvirkes ikke av endringer i luftfuktighet og er enkelt å rengjøre.

Normalt kan du velge mellom to typer klikkvinyl: mykgjort klikkvinyl som følger undergulvet, eller rigid klikkvinyl, som er stivere og gjør det vanskelig å se ujevnheter.

Laminat

Laminat tåler høy belastning, dermed velger mange dette materialet om de har barn eller kjæledyr. Det er motstandsdyktig mot leketøy, klør, skarpe gjenstander og høy aktivitet.

Laminatgulv tåler også en del vannsøl, og kan legges i alle rom utenom våtrom. I tillegg vil ikke gulvet falme uansett hvor mye sollys som kommer på det. De dårligste laminatgulvene har 20 års garanti, mens de beste har livstidsgaranti. Laminatgulv har heller ikke behov for vedlikehold. Laminat er ikke laget av tre, men av mange lag papir som er utsatt for høyt trykk.

Dagens laminatgulv finnes i mange forskjellige naturtro utførelser, og har mer variasjon i mønsteret på stavene enn tidligere – målet er å se ut som parkett. Det har vært stor utvikling på laminatgulv, og moderne laminatgulv har mye struktur og er lune å gå på.

Har du små hakk i tregulvet?

Her er noen enkle tips for å fikse skader i tregulv.

3229
b-0TrueFalse
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også