115

Slik beiser du terrassen din

Ny beis gir nytt liv til terrassen og beskytter den mot vær og vind.

Av ByggeBolig

Karl Erik Thorjussen

ByggeBolig

29. mars 2023
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20230329135245304.jpg?maxwidth=2000 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20230329135245304.jpg?maxwidth=900
0

Før du kan begynne å beise terrassen, må du sørge for at den er ren og ryddig. Fjern møbler og andre gjenstander som står på terrassen. Deretter bør du koste vekk løv, pollen og annet smuss som sitter løst. Dette vil sikre at beisen fester seg bedre og gir et jevnt resultat.

Rens terrassen

For å få et langvarig resultat, må gammel beis renses, ellers kan den nye beisen flasse. Du må rense uansett om du skal beise i samme farge som før eller påføre en helt ny farge.

Merk: Rensemiddel til terrasse er vanligvis etsende, derfor må du ta på deg hansker som tåler kjemikalier, gummistøvler og vernebriller. I tillegg må du dekke til rekkverk, levegger, grunnmuren, blomster og andre ting som du vil skåne.

Les bruksanvisningen til rensemiddelet før påføring. Deretter burde du feste en malerulle på et forlengerskaft for å sikre jevn påføring og at du ikke får vondt i ryggen. La rensemiddelet virke en stund etter påføring, slik at det får tid til å trenge inn og løse opp den gamle beisen.

Deretter skrubber du terrassen i bordenes lengderetning – bruk gjerne en terrasseskrubb med hard børste. Etter du har skrubbet, skyller du terrassen med hageslangen til det slutter å skumme. Da vil ikke terrasserensen tørke inn og lage skjolder, og beisen kommer til å sitte godt.

Les også: Slik oljer du terrassen din

Slip terrassen

Etter du har renset terrassen, vil fibrene i treverket reise seg på grunn av fuktigheten. Dette bør du slipe bort, slik at beisen trekker jevnt inn i treverket og terrassen blir god å gå på. Sandpapir med 120-korning fungerer som regel bra til dette. Tørk bort pussestøvet med en tørr mikrofiberklut, slik at ikke støvet setter seg fester seg i beisen.

Ved å slipe terrassen blir det også enklere å holde den ren, da det ikke samler seg smuss i fiberreisingen.

Velg riktig beis

Når du skal velge beis, må du tenke på hva slags resultat du ønsker å oppnå. Det finnes forskjellige farger og nyanser å velge mellom, så det kan være lurt å ta med seg noen prøver hjem for å se hvordan beisen faktisk blir seende ut på terrassen.

Påføring av beis

Sjekk at treverket er helt tørt før du setter i gang med å beise. Du kan bruke en kost eller en rull til å påføre beisen, velg det som føles mest komfortabelt for deg. Påfør et jevnt lag, og gå over flere ganger for å sikre at beisen er godt fordelt.

Gjør hele jobben ferdig når du først er i gang – vanlig terrassebeis påføres i ett strøk. Pass på å ikke beise i direkte sollys, slik at beisen trekkes godt inn i treverket.

La beisen tørke

Etter at du har påført beisen, må du la den tørke ordentlig. Dette kan ta alt fra noen timer til et døgn, avhengig av værforholdene. Ikke gå på terrassen før beisen er helt tørr, ellers risikerer du å lage merker.

Beis jevnlig for å beskytte terrassen

Hvis du vil beskytte terrassen og opprettholde fargen på beisen, kan det være lurt å beise jevnlig. Hvor ofte du må beise avhenger av værforholdene og bruken av terrassen, men som en tommelfingerregel bør du beise minst hvert tredje år.

Ikke vær redd for å eksperimentere med farger og nyanser, så kan du skape en uteplass som du virkelig trives på.


3208
TrueFalsec-12
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også