115

Slik fjerner du kondens fra vinduene

Det er enkelt å fjerne kondens fra vinduene, og dette gir deg mindre hodepine og vinduer med lenger holdbarhet. Her er noen raske tips.

Av ByggeBolig

Karl Erik Thorjussen

ByggeBolig

2. november 2021
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20211102135344195.jpg?maxwidth=2000 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20211102135344195.jpg?maxwidth=900
100
0

Du bør ikke ignorere kondens på innsiden av vinduene når utetemperaturen er på omkring 0 ℃, da dette er tegn på dårlig inneklima. Du kan oppleve hodepine, manglende konsentrasjonsevne og pusteproblemer, og kondens er heller ikke bra for vinduenes holdbarhet.

Heldigvis skal det vanligvis ikke så mye til for å gjøre noe med problemet.

Luft oftere

Det er mer naturlig fuktighet i den varme luften du har innendørs enn den kalde uteluften. Kondens dannes når den varme inneluften kommer i kontakt med vinduet og blir avkjølt. Mange boligeiere opplever kondens på grunn av dette. Dersom du ofte oppdager kondens over tid, kan det bli et svart eller grønt belegg som korter ned levetiden til vinduene.

Mange velger å lufte mindre når det er kaldt ute, for å unngå kaldere innetemperatur og større strømregning. Men uansett om det er sommer eller vinter, bør du minst lufte ut i 5–10 minutter om morgenen og kvelden for å fjerne fukten i boligen – helst tre ganger om dagen eller mer. Du får også bedre lukt i hjemmet når du lufter oftere.

Strømregningen vil ikke bli større

Det er bedre å lufte skikkelig tre ganger om dagen enn å la vinduet stå på gløtt hele tiden. Men det er lurt å skru varmeovnene ned til minimum mens du lufter skikkelig. Dersom vinduet står lenge på gløtt, vil varmeovnene jobbe mer for å opprettholde romtemperaturen, noe som gir deg høyere strømregning enn om du lufter 3+ ganger om dagen. Du blir heller ikke kvitt fuktigheten når du bare har vinduet på gløtt.

1529
b-0TrueFalse

Klestørking og dusjing

Når du tørker klær innendørs tilfører dette over to liter ekstra vann i hjemmet, og å oppvarme den fuktige luften koster mer energimessig enn å oppvarme normal luft.

187
false
b-0TrueFalse
0

Dusjing tilfører også mer fuktighet i luften, derfor er det viktig å sette på baderomsvifta. Å ta kortere dusjer hjelper også.

Slik sjekker du vinduene dine

Hvis du er usikker på om vinduene dine tåler enda en vinter, kan du lese om hvordan du sjekker de.

278
b-0TrueFalse
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også