115

Slik kvister du med motorsagen – trygt og effektivt

Kvistingen er gjerne det som tar mest tid og krefter når man holder på med en motorsag, derfor er det viktig med god teknikk.

Av ByggeBolig

Karl Erik Thorjussen

ByggeBolig

7. juli 2021
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20210707114726640.jpg?maxwidth=2000 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20210707114726640.jpg?maxwidth=900
0

Du må kle deg med verneutstyr før du begynner å jobbe med en motorsag. Flesteparten av ulykker skjer når motorsagen glipper inn i et bein, derfor skal du bruke skjæresikre vernebukser – med skjæreinnlegg i hele lengden. Slike bukser vil stanse et motorsagkjede med en gang, dersom sagen glipper inn mot beinet ditt.

Du må også bruke hørselsvern og hjelm med visir, som beskytter ansiktet og øynene mot flyvende sagflis og greiner. Ofte har slike hjelmer innebygget hørselsvern. I tillegg bør du bruke arbeidshansker og vernesko, eller spesialstøvler med sageinnlegg. Pass på at du er edru før du starter motorsagen.

Dersom du er nybegynner, bør du gå frem sakte og metodisk, og gradvis øke tempoet. Hvis du blir sliten i ryggen, er dette gjerne et tegn på at teknikken din må finjusteres.

Arbeidshøyden

Når du skal kviste, er den beste arbeidshøyden når treet ligger i en høyde fra knærne dine og opp til midjen. Denne høyden kan du oppnå ved å felle treet slik at det faller over andre felte trær, steiner, stokker eller andre forhøyninger i nærheten. Bøy med knærne – ikke med ryggen.

Stå sikkert

Stå trygt på venstre side av trestammen med føttene fra hverandre i 45-graders vinkel i forhold til trestammen. Ha motorsagen nærme kroppen når du jobber, og stå stødig i begge retninger. Pass på at du kommer godt til, så du holder risikoen ved å flytte på føttene til et minimum mens du kvister.

Det er viktig å ikke løfte motorsagen vekk fra stammen mer enn nødvendig, for å unngå uhell. Bær motorsagen minst mulig, og bruk den som en vektstang, med hoveddelen av motorsagen hvilende mot stammen eller beinet ditt. Å kviste er enklere og mer effektivt med et kort sverd (13–15 tommer).

Når du beveger deg

Du må alltid holde sverdet på andre siden av stammen når du beveger føttene. Når du beveger deg, må kjedet være i ro. Husk også å holde motorsagen i begge håndtakene når du beveger deg over korte avstander, aldri i bare det bakerste håndtaket.

Når du skal gjøre større bevegelser, skal du aktivere kjedebremsen og bære sagen etter det fremste håndtaket.

Det kan komme kast

Du må unngå å sage med sverdspissen. Alltid ha tomlene og fingrene dine rundt håndtakene når du kvister. Bruk en sverdlengde som passer til treets dimensjoner. 

Ikke klem

Undersøk hvordan grenene er spent, og sag på motsatt side av grenen, hvor sverdet mest sannsynlig ikke vil bli klemt under vekten av grenen. Dersom du er usikker, kan du gjerne sage grenene i stadier, utenfra og inn mot stammen.

Stopp

Mens du fjerner grener og ved med høyrehånden, lar du motorsagen hvile. Først slipper du gassen og gassperren, deretter aktiverer du kjedebremsen.

Ta vare på kjedet

Her kan du lese om hvordan du tar vare på kjedet på motorsagen.


3289
Falseb-0
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også