115
SWITCH SECTION

Slik vasker du dyner på riktig måte

Visste du at dyner bør vaskes i vaskemaskinen og ikke i vasken? Her er noen flere tips.

For ByggeBolig

Karl Erik Thorjussen

ByggeBolig

9. september 2022
For ByggeBolig company

Karl Erik Thorjussen

ByggeBolig

9. september 2022
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20220909110746513.jpg?maxwidth=2000 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20220909110746576.jpg?maxwidth=900
0

Hvis du er som folk flest, vasker du sannsynligvis ikke dynen så ofte som du burde. Men hvis du ikke vil ha en dyne som er dekket av svette, skitt og støv, er det viktig å vaske den med jevne mellomrom. Det anbefales at du vasker dynen hver tredje måned eller så – i alle fall én gang i året. Hvis du tar vare på dynen din og oppbevarer den på et kjølig, tørt sted, vil den vare i årevis. 

Vaske dynen

Du bør alltid vaske dynen i vaskemaskinen, ikke i vasken. Sørg først for å lese pleieetiketten på dynen din. Dette vil fortelle deg den beste måten å vaske den på. Vanligvis vil du gjerne vaske dynen i kaldt vann på en skånsom syklus. Du kan også legge til et tøymykner i vaskesyklusen. I tillegg kan det være lurt å vurdere å bruke et dynetrekk, da det beskytte dynen mot slitasje, og gjøre den lettere å vaske.

Hvis dynen er delikat, må du kanskje håndvaske den. For å håndvaske, fyll en vask med kaldt vann og mildt vaskemiddel. Vask den forsiktig i vannet og la den trekke i ca. 15 minutter. Tøm vasken og skyll dynen i kaldt vann. Klem forsiktig ut overflødig vann og legg deretter dynen ut på et håndkle for å tørke. Du må kanskje stryke dynen etter at den har tørket for å bli kvitt eventuelle rynker.

Les også: Slik vasker du joggesko i vaskemaskinen

Tørke dynen

Det er viktig at dynen blir helt tørr, og det enkleste og beste er som regel å tørke den i tørketrommelen. Hvis tørketrommelen din har et eget program for dyner og puter, bruker du det, ellers kan du bruke et vanlig program. Hvert 20. minutt bør du ta ut dynen og riste den, slik at ikke innmaten blir liggende som en våt klump. Hvis du putter noen tørkeballer inn i tørketrommelen sammen med dynen, vil innmaten bli spredd litt bedre. Pass på å ta ut dynen fra tørketrommelen og henge den opp til tørking mens den fortsatt er litt fuktig for å forhindre at den krøller seg. Når dynen er tørr, sett på et kaldluftprogram i tørketrommelen for å spre fyllet enda mer utover inni dynen.

Det går også an å tørke dyner uten tørketrommel. Da burde du henge opp dynen utendørs på en vakker sommerdag og la solen og vinden tørke den. Men pass på at dynen ikke ligger for lenge i sola, ellers kan fettlaget på dunet tørke ut, slik at dynen mister spenst og volum. Lukt på dynen for å sjekke om den er helt tørr – en tørr dyne lukter ikke våte fjær.

Les også: Ikke bruk oppvaskmaskinen og vaskemaskinen på natta

Lukter dynen vondt?

Hvis dynen din begynner å lukte, kan du tilsette noen dråper eterisk olje i vaskemaskinen når du vasker den. Dette vil bidra til å friske opp dynen. Du kan også legge dynen ute i solen i noen timer for å bli kvitt eventuelle lukter.

Ny dyne?

Hvis du leter etter en ny dyne, har du noen forskjellige alternativer. Du kan gå for en tradisjonell dyne, som vanligvis er laget av bomull. Alternativt kan du få en dyne som er laget av ull eller dun. Dundyne er et godt valg hvis du bor i et kaldt klima, da den vil holde deg varm. 

Ikke bruk oppvaskmaskinen og vaskemaskinen på natta
2980
TrueFalsec-12
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også