115

Tips for å bli kvitt skrukketroll

Skrukketroll skader ikke mennesker eller hus, men kan ødelegge noen planter, frukter og grønnsaker.

av ByggeBolig

Karl Erik Thorjussen

ByggeBolig

5. mai 2022
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20220505072655561.jpg?maxwidth=2000 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20220505072655561.jpg?maxwidth=900
100
0

Skrukketroll, også kalt beltedyr, tusseluss, kaffebiller, benkebitere og mye annet, er et krepsdyr som liker seg på mørke og fuktige steder. Innendørs dukker de gjerne opp i kjelleren på høsten – ofte når man har tatt inn ved – og utendørs kan du finne dem under planker, steiner og barken på døde trær.

Det finnes 22 arter av skrukketroll utendørs i Norge + 4 arter som trives i drivhus. De ovale og flattrykte kroppene er vanligvis 1–2 cm lange og har syv par bein og to antenner.

Skrukketrollene spiser helst råtne planter og trevirke, men også litt sopp. Dermed bidrar dem i næringskjeden ved å bryte ned dødt, organisk materiale. Men de kan gjøre skade på unge, levende planter og lagrede grønnsaker og frukt – særlig når de er mange i et drivhus.

Les også: Tips for å bli kvitt sølvkre.

Slik blir du kvitt dem

Selv om skrukketrollene ikke gjør noen skade på boliger og heller ikke overfører sykdommer, er det mange som vil få dem ut.

De puster med gjeller og må derfor ha en fuktig hinne over seg. Skrukkedyrene opptar oksygen fra vann og tåler ikke å bli uttørket. Trikset for å bli kvitt dem er derfor å gjøre miljøet tørrere for dem ved å varme opp rommet, utbedre ventilasjonen og isolasjonen eller bytte den utvendige fuktsperren. Du burde også feste netting på luftelukene, om ikke det allerede er på plass, og utstyre kjellervinduene med nettingrammer.

Ellers er den mest effektive måten å fjerne skrukketrollene å bruke en feiekost og et brett, og ikke med et miljøskadelig insektmiddel.

Ser du store mengder skrukketroll, bør du flytte komposthaugen og store hauger med dødt, organisk materiale lenger unna huset.

Skrukketrollene kan leve i 3–4 år, og de blir sjelden borte av seg selv.

1764
TrueFalsec-12
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også