115

Tips for å bli kvitt sølvkre

Sølvkreene er ikke så søte, men de er harmløse – og ofte ganske enkle å fjerne.

Av ByggeBolig

Karl Erik Thorjussen

ByggeBolig

26. august 2021
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20210826145847930.jpg?maxwidth=2000 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20210826145847930.jpg?maxwidth=900
0

Sølvkre er grå, sølvglinsende og vingeløse insekter på rundt 1 centimeter. De regnes som harmløse, men sjenerende. Sølvkre kan forveksles med skjeggkre, men disse blir større og er mørkere, samt har mer fremtredende behåring og lengre haletråder.

De dukker opp over hele landet og hele året, typisk på badet, kjøkkenet, i vaskerommet, kjelleren eller andre rom med høy fuktighet. Sølvkre fanges gjerne i kummer, badekar og lignende, da de ikke kan klatre oppover glatte, vertikale flater.

De kan leve lenge uten mat hvis de har tilgang til vann.

Slik blir du kvitt dem

Sølvkreene er avhengig av høy luftfuktighet, derfor er den enkleste løsningen å øke temperaturen og forbedre ventilasjonen.

Normalt blir de borte av seg selv ved å senke luftfuktigheten i et rom. På badet kan dette være vrient, men dersom du skrur temperaturen kraftig opp på varmekablene eller noen vifteovner, vil det kunne funke. For å være sikker på å bli kvitt alle sølvkreene, bør uttørkingen skje over en lengre periode.

Ønsker du å gå hardere til verks for å bekjempe sølvkrebestanden, kan du lage feller med lokkemiddel.

Fordi sølvkre er avhengig av høy luftfuktighet, kan dette være tegn på fuktskader, noe som eventuelt bør utbedres. Skulle de dukke opp på andre steder enn i et våtrom, eksempelvis i stua, kan det være tegn på vannlekkasje.

Les også: Reduser risikoen for vannlekkasje

Forebygging

Hvis du vasker ofte for å bli kvitt dem, kan vannrestene skape gunstige forhold for sølvkreene. Vurder derfor å heller støvsuge, bare husk å tilintetgjør støvsugerposen.

Rens sluket grundig og ofte, og tett sprekker og andre sølvkre-gjemmesteder, slik at det blir vanskeligere å legge egg.

1737
b-0TrueFalse
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også