115

Valget mellom parkett- og laminatgulv

I dag ligner laminat- og parkettgulv ganske mye på hverandre, men de har litt forskjellige egenskaper. Her kan du se hva du bør tenke på før du skal legge nytt gulv.

Av ByggeBolig

Karl Erik Thorjussen

ByggeBolig

18. august 2023
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20230818104847396.jpg?maxwidth=2000 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20230818104847396.jpg?maxwidth=900
0

Det er ikke så rart om du sliter litt med å skille mellom parkett- og laminatgulv, da de ofte ser til forveksling like ut – både når det gjelder farge, mønster og glansen i overflaten.

Parkett

Parkett er ekte treverk tvers igjennom. Det har to lag med treverk på tvers av hverandre for at parkettbordene skal bli formstabile og sterke. Til slutt legges det på et topp- eller slitesjikt.

Det er treslaget i toppsjiktet som avgjør hvilken type parkett det dreier seg om – hvis det for eksempel brukes eik i toppsjiktet, er det eikeparkett. Nåletrær brukes vanligvis i de to nederste sjiktene.

Les også: Hvilket parkettunderlag?

Laminat

Utviklingen av laminatgulv har kommet så langt at de ofte oppfattes som naturtro, men rent teknisk er det relativt store forskjeller mellom parkett- og laminatgulv.

Laminat har en kjerne med høy tetthet av trefiber, og denne kjernen kalles HDF (High Density Fiberboard). På toppen er det limt på et dekorpapir som etterligner treverk eller andre typer materialer. Dekorpapiret er forsterket med et slitesjikt som gjør laminatgulvet motstandsdyktig mot hakk, riper og sår.

Så hva skal du gå for?

Både laminat og parkett tåler normal bruksslitasje, men dersom du vet at gulvet kommer til å bli utsatt for mye trafikk og stor slitasje – fra barn som leker, husdyr, mye søl eller andre ting – burde du nok velge laminat.

Men husk at parkett ofte oppleves som mer ekte og lunere å gå på enn laminat, og at parketten kan slipes flere ganger ved behov (antallet avhenger av tykkelsen på topp- eller slitesjiktet) samt at du kan reparere mindre skader ganske enkelt.

Det finnes ingen fasit på hva du bør velge – du må velge utifra hvilke behov du har, lommeboken og hvilke egenskaper som betyr mest for deg.

https://boligkanalen.no/kahrs/skumplast-eller-ullpapp-under-parketten
1794
Falseb-0
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også