115
Foto: Shutterstock
SWITCH SECTION

Dette strømforbruket må du passe særlig på nå

Type something

Ny netteleiemodell innføres 01.07.22

Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

30. juni 2022
Av ByggeBolig

Erik Hornnes

ByggeBolig

30. juni 2022
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20220630111438411.jpg?maxwidth=2000 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20220630111438411.jpg?maxwidth=900
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
0

Fredag 01.07.22 er en dag mange har ventet på, men for de fleste boligeiere er det trolig ikke en merkedag preget av glede eller positive forventninger. Fra og med denne dagen innføres nemlig den nye modellen for nettleie, de såkalte effekttariffene. Kort fortalt vil den nye modellen føre til at det blir dyrere å bruke mye strøm (høy effekt) samtidig. Det betyr at mange må gjøre endringer i hvordan de bruker strømmen sin i det daglige.

Hvis du vil lese mer om effekttariffer, anbefaler vi denne artikkelen

Hva bør jeg passe på nå?

Ettersom nettleien nå vil bli beregnet ut fra den timen i måneden med høyeste gjennomsnittseffekt, bør du særlig passe på forbruk som kjører med høy effekt i lenger tid av gangen. Det gjelder særlig følgende strømforbrukere:

  • Oppvarmingsprodukter
  • Varmtvannsberedere
  • Elbilladere

For å unngå at denne typen strømforbrukere bruker for mye samtidig effekt kan det eksempelvis være smart å bruke dag- og nattsenking på varmeovner, investere i en smart vartmvannsbereder som styres etter strømprisene og å lade elbilen om natten. Lading om natten kan som regel automatiseres i bilens app eller via grensesnittet i selve bilen. Det finnes også smarte ladere som styrer ladingen basert på prisinformasjon fra strømnettet.

Et annet alternativ er å investere i et smart strømstyringssystem som kan styre flere strømforbrukere i huset basert på prisinformasjon fra strømnettet. Da er det også mulig å få økonomisk støtte fra Enova. Les mer om dette i denne artikkelen.

Andre typer forbruk er mindre avgjørende

Mye annet elektrisk utstyr i boligen din kan du ta det noe mer med ro på. Ting som induksjonstopper, vaskemaskin, oppvaskmaskin og tørketrommel trekker riktignok en en viss effekt, men de går som regel ikke på veldig høy effekt i lang tid om gangen. Dermed vil det ikke nødvendigvis ha så stor effekt på nettleien. Det samme gjelder utstyr som støvsuger, kaffetrakter, vannkokere og stekeovner. Likevel kan det være klokt å unngå at mange av denne typen apparater kjører samtidig ettersom det kan gi et høyt effektforbruk totalt.

I en verden der det meste av belysning går på LED, er heller ikke belysning noe du trenger å leggge særlig vekt på. Her brukes det kun noen få watt, så det vil ikke spille noen stor rolle for hvor mye effekt som brukes.

2337
Falseb-0
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også