115

Hvordan spraymale som en proff: tips og triks

Her er en guide som forteller deg hva du må tenke på før du begynner å spraymale og hvordan du maler trygt og effektivt.

For ByggeBolig

Karl Erik Thorjussen

ByggeBolig

8. november 2022
SWITCH SECTION
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20221108133138697.jpg?maxwidth=2000 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20221108133810829.jpg?maxwidth=900
0

Spraymaling gir en jevn og flott finish på prosjektene dine, men det kan også være vanskelig å få taket på. Her er noen tips og triks for at du skal kunne spraymale som en proff. 

Bruk riktig type maling

Det finnes mange forskjellige typer spraymaling, pass på at du bruker den malingstypen som passer best til overflaten du maler og utseendet du går etter. For eksempel vil du ikke bruke lateksmaling på en metalloverflate.

Klargjør overflaten

Dette betyr at du må rengjøre overflaten du skal male, fikse eventuelle sprekker og hull og sørge for at den er jevn. Du kan gjøre dette ved å bruke en rekke metoder, inkludert sandpapir, en kraftvasker eller en kjemisk stripper. Uansett hvilken metode du velger, sørg for at du følger instruksjonene nøye. Når overflaten er klargjort, kan du begynne å male.

Følg instruksjonene på sprayboksen

Hver type spraymaling er forskjellig, derfor er det viktig å lese instruksjonene på boksen og å forstå sikkerhetsreglene før du begynner å male. Spraymaling kan være gøy, men det er også viktig å være trygg når du bruker den.

Bruk alltid hansker når du bruker spraymaling, for å unngå å få det på huden. I tillegg må du holde sparyboksen unna åpen ild, for eksempel stearinlys, bål eller peiser, og oppbevare den på et tørt, kjølig sted, utilgjengelig for barn og kjæledyr.

God ventilasjon

Spraymaling kan frigjøre skadelige gasser i luften. Sørg for at du er i et godt ventilert område (helst utendørs) eller bruk en åndedrettsmaske hvis du er bekymret for å puste inn gassene.

God ventilasjon vil også bidra til at malingen tørker raskere, så åpne alle vinduer og dører i rommet du maler. Om mulig, sett på en vifte for å hjelpe til med å sirkulere luften. 

Beskytt overflatene dine

Før du begynner å spraymale, sørg for at du dekker til alle overflater du ikke vil ha maling på. Bruk aviser, kluter eller maskeringstape for å beskytte gulv, møbler og andre overflater. 

Bruk lette, jevne strøk

Når du er klar til å begynne å male, hold sprayboksen i riktig avstand til overflaten du maler (les på boksen). Bruk lette, jevne strøk for å påføre malingen. 

La malingen tørke helt 

Ikke prøv å forhaste tørkeprosessen ved å bruke en hårføner eller annen varmekilde. Dette kan føre til at malingen får blemmer og ødelegger prosjektet ditt. La malingen tørke helt før du håndterer den eller går videre til neste trinn. 

Hvis du vil ha en dypere, rikere farge, kan du ta et nytt strøk med maling etter at det første har tørket helt. 

Rengjør utstyret ditt

Når du er ferdig med å male, sørg for at du rengjør utstyret med en gang, ellers vil malingen tørke og være vanskelig å fjerne. 

Med disse tipsene vil du kunne spraymale som en proff på kort tid!

2775
TrueFalsec-12
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også