115

Vask før du maler

Det er viktig å gjøre litt forarbeid når du skal male, som å vaske, sparkle, legge ut plast og bruke maskeringstape.

Av ByggeBolig

Karl Erik Thorjussen

ByggeBolig

29. oktober 2021
SWITCH SECTION
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20211029132145327.jpg?maxwidth=2000 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20211029133900685.jpg?maxwidth=900
100
0

Før du starter å male, må du vaske bort skitt, støv, smuss og fett, da disse tingene gjør underlaget ujevnt og gjør det vanskeligere for malingen å feste seg.

Bruk gjerne en gulvrens eller interiørvask, for de tar med seg urenhetene og etterlater seg ikke rusk. Interiørvask er litt mildere enn gulvvask, og passer utmerket til vegger og tak.

Jevn overflate er viktig

Hvis du ser noen hakk, riper, spikerhull eller andre skader, bør du sparkle disse. Velg finsparkel/platesparkel til småskader, og medium sparkel til større jobber.

Spikerhull og lignede kan du sparkle med akrylsparkel – denne er hardere, mer trykkfast og tørker kjappere enn normal sparkel.

697
b-0TrueFalse

Grunning

Blanke og glatte overflater burde du mattslipe og deretter grunne med heftgrunn – malingen vil ikke feste seg ordentlig på for glatte overflater. Bruk +/- 150-sandpapir til mattsliping, og husk å fjerne pussestøvet.

239
false
b-0TrueFalse
0

Malingsklar

Når du er ferdig med forarbeidet, kan du male. Husk å legge ut utbretta aviser eller plast, for å unngå malingssøl. Bruk også maskeringstape på flater som du ikke vil ha maling på.

Du kan bruke rulle til de fleste overflater, men bruk deretter en bred, flat pensel for å få en jevn finish. I hjørner og kroker, kan du bruke en liten pensel med skrå bust.

Sett gjerne på forlengerskaft på rullen og penslene. Dette vil ikke ryggen din angre på. Da slipper du også å bøye deg for å ta på mer maling på kosten eller rullen.

Andre maletips

Les om hvordan du oppbevarer malerpenslene riktig, hvordan du velger riktig maling, hvordan du unngår malingssøl samt at det er mulig å brekke maling.

Her er også noen tips til deg som skal male huset eller garasjen utvendig.

819
b-0TrueFalse
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også