115

Mose på taket? Her er noen tips for å fjerne den

Mose på taksteinene er ikke bare lite pent, men kan også gi taksteinene skader og kortere levetid.

Av ByggeBolig

Karl Erik Thorjussen

ByggeBolig

23. mai 2023
SWITCH SECTION
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20230523130158590.jpg?maxwidth=2000 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20230523130158590.jpg?maxwidth=900
0

Mose på takstein kan gjøre at det samler seg vann på taket, og dette øker faren for frostsprengning samt at taksteinene nedbrytes av forurensningen i regnvannet. I tillegg ramler også mosen og annen skitt ned i takrennene, og da kan det oppstå fuktskader. Noen ganger kan i tillegg mosen gi gunstige vekstvilkår for andre planter, og er du uheldig, kan røttene på disse være skadelig for taksteinene.

Dersom taket ditt har mindre enn 25 ° helling er det mer mose-utsatt enn brattere tak, da vannet ikke renner like lett av. Mose trives også i skyggen og på fuktige steder, derfor oppstår det gjerne mose bak store trær som blokkerer solskinnet.

Å fjerne mosen fra taket ved jevne mellomrom minker sjansen for slitetasje og skader på huset. Hele huset får et ansiktsløft og bidrar til å opprettholde boligens verdi.

Les også: Når bør taket skiftes?

Du kan fjerne mosen med forskjellige metoder

For best mulig resultat, bør du ta taksteinene ned fra taket og vaske én og én. Du kan enten legge taksteinene utover plenen, spraye de med et egnet rensemiddel og spyle av skitten med en høyttrykkspyler – ikke bruk alt for hard styrke. Alternativt kan du bruke en stålbørste istedenfor høytrykkspyler, da dette er en mer skånsom metode.

En raskere og enklere metode er å fukte mosen på taket med vann tilsatt mosefjerner eller lignende, og deretter fjerne mosen med en skurebørste. Ikke bruk høytrykkspyler oppå taket, ellers kan vann trenge inn i takkonstruksjonen og gjøre mer skade. Bruk heller hageslangen, og husk å bruke hansker når du jobber med kjemikalier!

Reduser mosedannelsen

Et gammelt triks for å minske mosedannelse, er å feste kobbertråd langs mønet (takryggen) på begge sider fra gavl til gavl og passe på at den er i kontakt med taket. Når kobbertråden utsettes for regn og sur nedbør, dannes det kobbersulfat som renner i små mengder nedover taket, og dette gjør det vanskeligere for mose og alger å feste seg til taket.  

1981
Falseb-0
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også