115

Slik fjerner du tapet fra veggene

All tapet er ikke like fin. Her er noen tips om hva du burde gjøre før du tapetserer på det nye tapetet eller maler veggene.

av ByggeBolig

Karl Erik Thorjussen

ByggeBolig

29. september 2022
SWITCH SECTION
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20220929104636719.jpg?maxwidth=2000 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20220929104636719.jpg?maxwidth=900
0

Du kan være heldig og ikke måtte fjerne det gamle tapetet, men bare kunne tapetsere eller male over. Men hvis du har kommet frem til at det gamle tapetet må fjernes, er det kjekt å kunne noen triks.

Må du fjerne det gamle tapetet?

Hvis tapetet sitter godt på veggene, kan du fint bare male eller tapetsere over den gamle – men akkurat vinyltapet bør du ikke male. Sjekk om det gamle tapetet er spaltbart, i så fall kan du enkelt rive av det øverste laget. Uansett bør du starte med å grunne med heftgrunn før du tapetserer på den nye.
Les også: Vask før du maler

Fjerne tapet

Du kan bruke flere metoder for å fjerne gammel tapet. Prøv først å fukte tapetet med en våt svamp – bruk lunket vann. Når vannet har trukket inn, bruk en tapetskrape eller sparkel og sjekk om du får løsnet den. 
Hvis tapetet ikke blir noe særlig enklere å fjerne etter du har fuktet den, kan du bruke en dampmaskin. Du kan leie en dampmaskin fra en fargehandler eller et byggevarehus og den er enkel å bruke: hold dampflaten mot tapetet i noen sekunder også kan du skrape av tapetet. Merk deg at det blir som regel en del vannsøl og fukt i rommet med en dampmaskin, lukk derfor opp vinduene og dekk til gulvet.

Les også: Dette bør du vite om tapet

Glassfiberstrier eller miljøtapet?

Skulle du være uheldig å ha glassfiberstrier eller miljøtapet som sitter ekstremt godt på veggene, kan du helsparkle veggene eller påføre en underlagsduk – «sparkel på rull». Hvis du har strukturtapet, burde du velge den tykkeste varianten av underlagsduk. Ta gjerne et bilde av veggene og spør de ansatte hos fargehandleren eller byggevareforretningen om hva de anbefaler til ditt prosjekt.
1714
TrueFalsec-12
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også