115

Slik fyrer du trygt i peisen

Fyring i peisen gir en hyggelig og varm atmosfære, men det er viktig å ha sikkerheten i fokus. Her er en praktisk huskeliste for trygg fyring.

Av ByggeBolig

Karl Erik Thorjussen

ByggeBolig

14. november 2023
SWITCH SECTION
https://cdn4cmboligkanalen.azureedge.net/20231114122914653.jpg?maxwidth=2000 https://cdn4cmboligkanalen.azureedge.net/20231114122648603.jpg?maxwidth=900
0

Det er viktig å holde peisen i god stand gjennom hele fyringssesongen. Ved å følge denne huskelisten, sikrer du at fyringen er koselig og trygg.

Sjekk pakningene rundt døren

Pakningene rundt døren skal være intakte for å forhindre lekkasjer. Sjekk dem innimellom og bytt ut pakninger hvis nødvendig.

Rolig start på sesongen

Ved første gangs oppfyring, start med et lite bål. Dette gir deg sjansen til å observere hvordan peisen eller ovnen reagerer, og du kan justere forholdene etter behov.

Tørr ved og godt trekk

Unngå å brenne materialer som papp, reklame eller gavepapir, da disse tingene kan føre til at det oppstår mye sot, som videre kan føre til pipebrann. Bruk kun tørr ved, og sørg for at peisen har godt trekk.

Les også: Pipebrann kan unngås

Vær forsiktig med fyringsbriketter

Fyringsbriketter kan nå svært høye temperaturer. Bruk dem forsiktig og følg bruksanvisningen nøye for å unngå farlige situasjoner.

Tøm ovnen jevnlig for aske

Bruk en metallbøtte (ikke plastpose!) plassert på et brannsikkert underlag for å tømme aske. Dette forhindrer varme fra å trenge gjennom og forårsake brann.

Sjekk skorsteinen og ildstedet

Regelmessig inspeksjon av skorsteinen og ildstedet er viktig. Sørg for at begge er i god stand og uten sprekker eller skader. Kontakt det kommunale brann- og feiervesenet ved behov for grundigere inspeksjon eller reparasjoner.

Rengjøring & vedlikehold

Regelmessig rengjøring og vedlikehold av peisen eller ovnen er viktig for sikker fyring. Fjern sot og aske, og sørg for at alle komponentene er i god stand.

PS!   Vit til enhver tid hvor brannslukningsapparatet befinner seg, og sørg for at det er i god stand.

1710
Falseb-0
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også