115

Slik vedlikeholder du ytterdøra di

Her er noen tips for å holde ytterdøra pen og gi den lengre levetid – det er ikke mye som skal til.

Av ByggeBolig

Karl Erik Thorjussen

ByggeBolig

30. november 2023
SWITCH SECTION
https://cdn4cmboligkanalen.azureedge.net/20231130110812767.jpg?maxwidth=2000 https://cdn4cmboligkanalen.azureedge.net/20231130105157471.jpg?maxwidth=900
0

Malte ytterdører, karmer og dørblader bør vokses med en mild bilvoks uten slipemidler 1–3 ganger i året – antall ganger avhenger av værforholdene der du bor. Bilvoksen gir en beskyttende hinne som gjør at ytterdøra holder seg fin og får lengre levetid. Pass på at du behandler alle de fire kantene på døren.

Hvis ytterdøra begynne å falme etter noen år, kan du mette den med en egnet olje. Smør oljen på døra og tørk den av med en gang. Da får den glansen tilbake.

Les også: Knirker døra?

Ytterdører i tre

Start med å vaske ytterdøra og tørke bort vannrestene med en klut. Deretter pusser du bort fiberrestene med et fint sandpapir i treets fiberretning. Når det er gjort og du har tørket bort pussestøvet, kan du olje ytterdøra til overflaten er fet og vannavvisende. Til slutt tørker du bort den overflødige oljen med en fille.

Ytterdører i teak

Bruk en kinesisk treolje, også kjent som Tung oil, til å behandle teak-ytterdøra før du monterer den på plass. Det holder som regel å smøre den inn én gang, men hvis overflaten ikke blir mettet, kan du ta på mer olje. Fjern den overflødige oljen.

Etter at døra er montert, kan du olje den ved behov. Mange gjør dette på våren og høsten eller før den blir begynner å bli matt og uttørket. Dørens overflate blir da fet og vannavvisende. Også her må alle de fire kantene på døren behandles. I tillegg må du olje dørterskelen før den monteres, da den leveres ubehandlet.

Tre er et levende materiale, derfor kan det oppstå små sprekker i overflaten. Ikke bli lei deg hvis dette skjer, sprekkene er bare et tegn på at døra er laget av et naturlig materiale. Dørens tetthet og funksjon blir ikke påvirket av sprekker.

For at ytterdøra skal få flest mulige leveår, bør den plasseres under et overbygg i ly for dårlig vær.

Låssylinderen må smøres med låsolje

For at låssylinderen skal fungere best mulig år etter år, trenger den å smøres med låsolje én gang eller to i året. Dersom låssylinderen din er montert utvendig, bør du smøre den på høsten. Dette gjøres for å unngå slitasje og funksjonsproblemer.

Merk deg at du bare kan bruke låsolje i låssylinderen – ikke bruk vanlig olje eller grafitt, ellers kan det oppstå funksjonsproblemer.

Les også: Slik bytter du låsesylinder

Skulle det oppstå funksjonsproblemer, prøv å sprute litte granne låsolje på låssylinderen. Deretter kan du forsøke å vri om nøkkelen og tørke bort den overflødige oljen.

2476
TrueFalsec-12
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også