115

Tips til deg som vil male garasjen

Over tid kan det oppstå både tekniske og estetiske grunner til å male garasjen.

Av ByggeBolig

Karl Erik Thorjussen

ByggeBolig

6. juli 2021
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20210706135746886.jpg?maxwidth=2000 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20210706135746886.jpg?maxwidth=900
0

Maling og beis gjør at fukt ikke trekker inn i treverket, og beskytter dermed kledningen mot nedbrytning. Løs maling og sprekker minsker motstanden, som øker sjansen for råte og andre skader.

Sjekk derfor om garasjen trenger å males ved å feste en tapebit på treverket, dra den av kjapt og se om det sitter fast maling på tapebiten. Dersom malingen kommer lett av, bør du male garasjen.

Å vedlikeholde garasjen, som å male eller beise, koster litt, men det blir dyrere og tar mer tid om garasjen begynner å forfalle.

Mal garasjen på denne måten

Før du setter i gang, burde du sjekke om værmeldingen viser oppholdsvær de neste par dagene. Ellers kan du oppleve å måtte ta ufrivillige pauser eller måtte utsette jobben til sola kommer tilbake.

Mål fukten på den utvendige kledningen på garasjen. Fukten bør ikke være høyere enn 15+/-3 %, og dette måler du enkelt med en fuktmåler.

Du må rengjøre treverket før du maler. Bruk gjerne utendørs rengjøringsmiddel som er laget for bruk før maling. Etterpå skyller du over med hageslangen. Deretter skraper du vekk løstsittende maling.

Dekk til flater og ting som du ikke ønsker å tilgrise med maling – bruk gjerne plast fra ruller, dekkefilt og tape.

Bart treverk må du grunne med grunnmaling, og dette må tørke før bruker toppstrøkmalingen. Les på malingsspannene og sjekk hvor mange strøk som trengs.

Bruk godt maleverktøy. Det går raskest med malerrulle – denne kan du feste på et forlengerskaft. Du burde også ha en malerpensel til å male mellomrommene innerst på kledningen. For best mulig resultat, burde du male 2–3 hele bord om gangen.

Husk at det blir en hyggeligere jobb om man ikke gjør den alene.

Ny kledning?

Her kan du lese at fabrikkmalt kledning gir deg mindre malingsjobb når du skal sette opp en ny kledning.

1847
b-0TrueFalse
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også