115

Materialer som beskytter mot brann

Den beste måten å beskytte hjemmet ditt mot brann er å sørge for at det er brannsikkert. Vi ser her på hvilke materialer som gir god beskyttelse.

For ByggeBolig

Karl Erik Thorjussen

ByggeBolig

10. november 2022
SWITCH SECTION
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20221110140533102.jpg?maxwidth=2000 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20221110150811016.jpg?maxwidth=900
0

Merk: I denne artikkelen er det noen gode råd om brannsikkerhet i boliger, men for å være sikker på å bygge i henhold til Forskrift om brannforebygging, bør du forhøre deg med profesjonelle fagfolk.


Når det gjelder å beskytte hjemmet ditt mot brann, er det ikke noe som heter å være for forsiktig. Brannsikring av hjemmet ditt er en av de beste måtene å sikre at det tåler en brann og minimerer skadene den kan forårsake. Det finnes en rekke forskjellige materialer som kan brukes til å brannsikre hjemmet ditt, men noen er bedre enn andre.

Hvilken type brann skal du beskytte deg imot?

Når du velger brannbeskyttende materialer er det viktig å vurdere hvilken type brann du prøver å beskytte deg mot. For eksempel, hvis du prøver å beskytte deg mot en husbrann, vil du velge et materiale som er effektivt til å motstå brann. Men dersom du prøver å beskytte deg mot en skogbrann, vil du velge et materiale som er effektivt til å motstå varme.

3 hovedkategorier for brannbeskyttende materialer

Den beste måten å gjøre boligen din så brannsikker som mulig er å forstå hvilke materialer som gir best beskyttelse mot brann. Det er tre hovedkategorier av materialer når det gjelder brannbeskyttelse:

  • ikke-brennbare
  • brannhemmende
  • brennbare

Ved å bruke en blanding av disse tre materialtypene kan du skape et brannsikkert hjem som gir deg god mulighet til å få tiden du trenger for å rømme trygt i tilfelle brann.

Ikke-brennbare materialer, som stein og keramikk, vil ikke ta fyr. Det betyr at dersom det begynner å brenne, vil ikke disse materialene bidra til brannspredningen. 

Brannhemmende materialer er de som er behandlet for å motstå brann. Disse behandlede materialene tar fortsatt fyr, men de brenner langsommere enn ubehandlede materialer. Dette gir deg mer tid til å unnslippe en brann eller slukke den. Brannhemmende materialer kan brukes i områder hvor du ønsker et ekstra lag med beskyttelse, som i gardinene dine.

Brennbare materialer, som tre og tøy, vil ta fyr. Det er imidlertid noen brennbare materialer som er mer brannsikre enn andre. For eksempel er hardtre som eik og lønn mer brannbestandige enn bartre som furu. Brennbare materialer, som tre, kan brukes i områder der du trenger mer fleksibilitet, eksempelvis i møblene dine. 

Les også: Pipebrann kan unngås

Brannsikring

Når det gjelder å beskytte hjemmet ditt mot brann, er det beste forsvaret et godt angrep. Ved å bruke brannsikre materialer og installere brannsikringssystemer kan du gi hjemmet ditt den beste sjansen til å overleve en brann.

Brannsikring starter med bygningsskjermen. Dette er den første forsvarslinjen mot brann og inkluderer tak, vegger og vinduer. Den skal være laget av brannsikre materialer, som betong, murstein eller stein. 

Den neste forsvarslinjen er interiøret. Dette er materialene som kler det indre av boligen og inkluderer ting som gips, isolasjon og gulv – disse bør være laget av brannsikre materialer. 

Til slutt er det brannsikringssystemene. Dette er systemene som oppdager og slukker branner. De inkluderer ting som sprinklere, brannalarmer og brannslukningsapparater.

Les også: Enkle tips for bedre brannsikkerhet

Forskjellige materialer for brannsikring

Uansett hvilke materialer du bruker til brannsikring, er det viktig å sørge for at de er riktig installert. Feilinstallerte brannbeskyttelsesmaterialer kan faktisk gjøre en brann verre. Hvis du ikke er sikker på hvordan du installerer brannbeskyttelsesmaterialer riktig, er det best å få hjelp til dette fra profesjonelle fagfolk.

Her er noen av de beste materialene for beskyttelse mot brann:

Betong

Betong er et sterkt materiale som er svært motstandsdyktig mot varme. Dette betyr at den effektivt kan blokkere brannspredningen. I tillegg er betong også ubrennbar, noe som betyr at den ikke vil ta fyr selv. 

Betong er ikke like varmebestandig som murstein eller stein, men den er likevel effektiv til å gi en barriere mot brann. Betong er også relativt enkelt å skaffe og installere.

Stein

I likhet med betong er stein veldig sterk og motstandsdyktig mot varme. Den er også ikke-brennbar. Stein er et godt valg for brannsikring fordi den er svært effektiv til å blokkere brannspredning.

Murstein

Murstein er svært varmebestandig og kan gi en god barriere mot brann. De er også relativt enkle å få tak i og installere.

Les også: Det brannfarlige kjøkkenet

Metall

Metall er ikke-brennbart og leder varme veldig godt. Dette betyr at den effektivt kan blokkere brannspredningen. Metall er også veldig sterkt, noe som gjør det til et ideelt valg for brannsikring. 

Glass

Glass er ikke-brennbart og tåler varme meget godt. Dette betyr at den effektivt kan blokkere brannspredningen. Glass er også veldig klart, noe som gjør det til et ideelt valg for brannsikring. 

Det brannfarlige kjøkkenet
4910
TrueFalsec-12
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også