115
SWITCH SECTION

Trykkimpregnerte terrassebord er

både rimelige og slitesterke

Tross mange nye innovasjoner, er trykkimpregnerte terrassebord fortsatt

favoritten blant norske huseiere.

Av ByggeBolig

Karl Erik Thorjussen

ByggeBolig

22. februar 2024
https://cdn4cmboligkanalen.azureedge.net/20240306112616421.jpg?maxwidth=2000 https://cdn4cmboligkanalen.azureedge.net/20240306112616421.jpg?maxwidth=2000
0

Selv om det har dukket opp mange nye alternativer på terrassebord-markedet, velger fremdeles de fleste nordmenn trykkimpregnerte terrassebord når de skal bygge en ny terrasse. Dette skyldes både deres lange holdbarhet og en pris som er relativt lav i forhold til mange andre alternativer. 

Ikke lenger skadelig for miljøet

Mange tror forsatt at trykkimpregnerte materialer er skadelige for miljøet. Dette stemte tidligere, da komponenter som krom og arsen ble brukt i impregneringsprosessen. 

I dag er trykkimpregnerte materialer merket som CU-impregnert. CU er den kjemiske betegnelsen for kobber, og betyr bare at materialene har gjennomgått impregnering med koppersalter. Derfor blir trykkimpregnerte materialer ikke lenger betraktet som farlig avfall.

Over tid vil impregneringsvæsken riktignok sakte, men sikkert lekkes ut i miljøet, men dette regnes ikke som helseskadelig. Dette kan du også forhindre ved å behandle materialene med maling, olje eller beis. Da vil ikke vann klare å trenge seg inn i materialene og skylle ut impregneringsmidlene.

Male, olje eller beise

Når du bestemmer deg for å behandle trykkimpregnerte materialer, må du sørge for at fuktinnholdet ligger under 18 % – akkurat som ved all annen overflatebehandling av treverk. Tidligere ble det antatt at materialene måtte tørke en sesong før overflatebehandlingen kunne begynne, men dette er ikke lenger tilfelle. 

Les også: Slik beiser du terrassen din

Svaret på når du kan starte med maling, oljing eller beising, kan enkelt fastsettes ved bruk av en fuktmåler. Fuktmåleren har to tynne, spisse pigger som du fører lett inn i overflaten som skal måles. Deretter trykker du på knappen, så vil du se fuktighetsprosenten på displayet.

Les også: Slik oljer du terrassen din

1805
TrueFalsec-12
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også