115

Lekker taket? Her er noen tips for å fikse problemet

Tak over hodet må enhver huseier sørge for. Dersom det begynner å lekke, bør du gjøre strakstiltak for å få minst mulig skader.

Av ByggeBolig

Karl Erik Thorjussen

ByggeBolig

10. august 2023
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20230810082221923.jpg?maxwidth=2000 https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20230810082221923.jpg?maxwidth=900
0

Et tak som lekker kan føre til alvorlige skader og ubehag i ditt hjem. Men frykt ikke – med riktig kunnskap og tiltak kan du raskt fikse problemet og forhindre ytterligere skader. 

Finn lekkasjen

Først og fremst må du lokalisere kilden til lekkasjen. Dette kan gjøres ved å undersøke loftet eller innsiden av hjemmet ditt på en regnfull dag. Se etter vannflekker, fuktighet eller dryppende vann som kan indikere hvor lekkasjen oppstår.

Les også: Muggsopp i boligen kan forårsake sykdom og være farlig

Din sikkerhet er viktig 

Før du klatrer opp på taket, sørg for at du tar alle nødvendige sikkerhetstiltak. Bruk verneutstyr, som hjelm og sikkerhetssele, og vær forsiktig når du går opp stigen eller klatrer på taket.

Tørk taket 

Før du utfører noen reparasjoner, må du sørge for at taket er tørt. Vent til en solrik dag eller bruk en lufttørker til å tørke lekkasje-området.

Fjern skadede materialer

Forsiktig fjern eventuelle skadede takstein, takpapp eller annet materiale rundt lekkasjen. Dette vil gi deg tilgang til det underliggende området som trenger reparasjon.

Les også: Reduser risikoen for vannlekkasje

Tetningsmidler

Bruk et vanntett tetningsmiddel som passer til taktypen din (for eksempel takpapp, takstein, metalltak og så videre). Påfør tetningsmiddelet forsiktig rundt området der lekkasjen oppstår for å tette sprekker og skader.

Erstatt de skadede materialene 

Når tetningsmiddelet har tørket, kan du erstatte eventuelle skadede takstein, takpapp eller annet materiale som du fjernet tidligere. Pass på at alt blir godt festet.

Utfør en grundig inspeksjon

Gå over hele taket for å sikre at det ikke er flere potensielle lekkasjepunkter. Sjekk alle skjøter, overganger og områder rundt ventilasjonsrør, skorsteiner eller andre hindringer.

Vedlikehold

Forhindre fremtidige lekkasjer ved å gå over taket jevnlig, reparer eventuelle småskader raskt og tøm takrennene og nedløpene for å sikre at vann kan dreneres effektivt.

Få hjelp fra en profesjonell taktekker?

Hvis lekkasjen er omfattende eller hvis du føler deg usikker på å utføre reparasjonene selv, er det alltid en god idé å kontakte en profesjonell taktekker. De har den nødvendige ekspertisen og utstyret for å håndtere komplekse reparasjoner.

Muggsopp i boligen kan forårsake sykdom og være farlig - publisert
2300
Falseb-0
https://cdnboligkanalen.azureedge.net/20170809202456865.jpg #FFFFFF
Les også